Η κατεύθυνση που θα κινηθεί η Κυβέρνηση στην κατανομή των επιπλέον 50 + 150 εκατ. ευρώ, που θα προστεθούν στον προϋπολογισμό για τα φάρμακα, διαφάνηκε στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Θ. Πλεύρη και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών. Θυμίζουμε πως πρόκειται για τα ποσά που αντιστοιχούν στους στόχους μείωσης του clawback για το 2022 (50 εκατ. ευρώ) και για το 2023 (150 εκατ. ευρώ) και τα οποία, σύμφωνα με νεότερη νομοθετική ρύθμιση, μπορούν να προστεθούν στον υφιστάμενο προϋπολογισμό.
Οι τελικές αποφάσεις των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την κατανομή της χρηματοδοτικής «ένεσης» μεταξύ των τριών υποκατηγοριών του προϋπολογισμού για φάρμακα, δηλαδή ιδιωτικά φαρμακεία, ΦΥΚ και νοσοκομεία, αναμένονται την επόμενη εβδομάδα. Η απόφαση θα εκδοθεί σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη ενίσχυσης του προϋπολογισμού των νοσοκομείων για φάρμακα, όπως είχε γράψει και το News4Health, καθώς είναι και το πεδίο που καταγράφει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες ελέγχου της υπέρβασης της δαπάνης.
Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος των 50 εκατ. ευρώ ου προϋπολογισμού του 2022 αναμένεται να προστεθούν στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων για τα φάρμακα, πιθανότατα γύρω στα 30 με 40 εκατ. ευρώ, αν όχι περισσότερα.
Σε ό,τι αφορά το ποσό των 150 εκατ. ευρώ του 2023, η εικόνα είναι ακόμη θολή, αλλά φαίνεται πως γύρω στα 50 ή και κοντά στα 55 εκατ. ευρώ θα προστεθούν στο κανάλι των ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους). Δεν δόθηκαν όμως σαφείς διευκρινίσεις για το πως θα «μοιραστεί» το υπόλοιπο ποσό και αν θα επιλεγεί μια λογική ισότιμής κατανομής ή ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό να αποδοθεί στα φάρμακα κοινότητας (ιδιωτικά φαρμακεία).
Ασαφές, όμως, παρέμεινε και ένα σημαντικό σημείο, που σχετίζεται με το κατά πόσο τα 150 εκατ. ευρώ θα προστεθούν στα 50 εκατ., δηλαδή αν μπορούμε να μιλάμε για συνολική αύξηση του προϋπολογισμού του 2023 κατά 200 εκατ. ευρώ. Η προσέγγιση που θα επιλεγεί προφανώς θα αποσαφηνιστεί από το Υπ. Οικονομικών.
Clawback 2022
Η κατανομή της χρηματοδοτικής ένεσης για τους φαρμακευτικούς προϋπολογισμούς δεν ήταν όμως το μόνο θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, οι δύο πλευρές συζήτηση και το θέμα της έκδοσης των σημειωμάτων του clawback (του ποσού που αντιστοιχεί στην υπέρβαση της δαπάνης και που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες) τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τα νοσοκομεία.
Ο Υπουργός Υγείας φέρεται να ανέφερε ότι έχουν οριστικοποιηθεί όλοι οι κλειστοί προϋπολογισμοί για το 2022, με τη δημοσίευση κάποιων σε ΦΕΚ να εκκρεμεί, για αυτό και ο ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να προχωρήσει σύντομα στους υπολογισμούς του ποσού clawback ανά εταιρεία.
Σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή δαπάνη, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να δεσμεύτηκε ότι τα νοσοκομειακά σημειώματα clawback θα εκδοθούν έως τα τέλη του Μαΐου, ώστε να προλάβουν και οι εταιρείες να εκπληρώσουν εγκαίρως τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Στο κομμάτι αυτό σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η ΕΚΑΠΥ, η οποία έχει ήδη αρχίσει να «τρέχει» διαδικασίες, ενόψει και της πλήρους ενεργοποίησης της κεντρικής διαχείρισης και προμηθειών φαρμάκων για το ΕΣΥ την 1η Ιουλίου.