Νέα χρονιά με ανοικτά αρκετά ζητήματα στο χώρο του φαρμάκου, που παλεύει να βρει την ισορροπία πάνω σε περιορισμένους προϋπολογισμούς και περίπλοκες διαδικασίες.
Σε μια προσπάθεια να τεθούν υπό συζήτηση και να δρομολογηθούν λύσεις σε μια σειρά θεμάτων που εντείνουν τις στρεβλώσεις, εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών απηύθυναν νέο επίσημο αίτημα συνάντησης με την ηγεσία του Υπ. Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health. Η σχετική επιστολή εστάλη πριν από περίπου 15 ημέρες, περιγράφοντας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, 5 θέματα που για τον κλάδο πρέπει να εξεταστούν άμεσα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε χρονιά εκλογών…
Τα ζητήματα: 4 αλλαγές και 1 εφαρμογή νόμου
Τα θέματα που θεωρούν οι εκπρόσωποι του κλάδου πως πρέπει να βρουν λύση από την πολιτεία και συγκεκριμένα,
1. «Θετική λίστα»: Εν προκειμένω το ζητούμενο είναι η τήρηση της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει πως ο κατάλογος με τα φάρμακα που αποζημιώνονται θα πρέπει να αναθεωρείται κάθε φορά που εκδίδεται Υπουργική Απόφαση για ένταξη ή απένταξη φαρμάκων από τη λίστα.
Διαβάστε επίσης⇒ Πρόσβαση ασθενών σε νέα φάρμακα: Παράταση στην ανησυχία για πιθανά εμπόδια εν αναμονή της νέας θητείας της Επιτροπής ΗΤΑ
2. Επιτροπή Διαπραγμάτευσης: Η αναδρομική εφαρμογή των συμφωνιών που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στις εταιρείες, καθώς δυσχεραίνει τις προσπάθειες προβλεψιμότητας για τις επιχειρήσεις. Οι συμφωνίες εφαρμόζονται και για το εξάμηνο που προηγείται, πέραν του διαστήματος για το οποίο χρεώνεται clawback. Αυτή την αναδρομικότητα, που όπως αναφέρουν οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις έκδοσης των πραγματικών χρεώσεων επιστροφών και πέραν τής ολοκλήρωσης του οικονομικού έτους, ζητούν να ανασταλεί. Ακόμη, εκφράζεται προβληματισμός κατά πόσο καθιστά θέμα ισότιμης διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε κατηγορίες που εισέρχονται στη διαδικασία στην αρχή του έτους με κάποιες που γίνονται στο τέλος, οπότε η χρήση του προϊόντος είναι πλέον γνωστή.
3. Κατάργηση ειδικών χρεώσεων υπέρ τρίτων στα νοσοκομεία: Το θέμα είχε τεθεί και σε προηγούμενη επιστολή προς το Υπουργείο στα μέσα του Δεκέμβρη, στην οποία ζητούσαν την κατάργηση των ειδικών κρατήσεων υπέρ τρίτων επί προμηθειών προς τα Δημόσια Νοσοκομεία. Σημειώνεται, δε, πως πρόκειται για θέμα που θα έπρεπε να είχε λυθεί από την περίοδο των μνημονιακών υποχρεώσεων.
4. Επενδυτικό clawback: Ο τρόπος εφαρμογής του εν λόγω μέτρου υπό το Ταμείο Ανάκαμψης έχει συνοδευτεί από αρκετές συζητήσεις, κυρίως γιατί όπως τονίζεται, δεν απέδωσε για τις κλινικές μελέτες. Συγκεκριμένα, μόνο το 4.6% από τα 250 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν για συμψηφισμό. Για τους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιρειών είναι απαραίτητο να βρεθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης ώστε να προσελκυστούν κλινικές έρευνες στη χώρα.
5. Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης: Η εν λόγω Επιτροπή έχει ενεργοποιηθεί και πάλι, κάτι που αποτελούσε και αίτημα της αγοράς. Ωστόσο, η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο χώρος απαιτούν, σύμφωνα με τις εταιρείες, την εξέταση των αποφάσεων και των κινήσεων που θα πρέπει να ληφθούν. Για αυτό κρίνεται απαραίτητη η επανεξέταση της μορφής λειτουργίας της Επιτροπής, ώστε να καταστεί φορέας παραγωγής προτάσεων και όχι μόνο να περιορίζεται σε φορέα ενημέρωσης για την πορεία της δαπάνης.