Την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με την κατανομή των 50 εκατ. ευρώ για το 2022 και των 150 εκατ. ευρώ για το 2023 στους προϋπολογισμούς των φαρμάκων. Αυτό διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι, με βασικό θέμα συζήτησης την κατανομής των συνολικά 200 εκατ. ευρώ με τα οποία ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη.
Ο κ. Πλεύρης άκουσε τις εισηγήσεις και τις προτάσεις των εκπροσώπων του κλάδου και σημείωσε πως θα επανέλθει με την τελική απόφαση για τη «συνταγή» κατανομής, στην οποία θα καταλήξει σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και η οποία θα λάβει τη μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Η εν λόγω ΚΥΑ θα προσδιορίζει την κατανομή των του ποσού σε τρεις επιμέρους κατηγορίες της φαρμακευτικής δαπάνης: τις δύο κατηγορίες που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα φάρμακα κοινότητας (που διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία) και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), καθώς και την δαπάνη φαρμάκων για τα νοσοκομεία.
Πληροφορίες του News4Health πάντως αναφέρουν πως αρχική πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι, ανεξάρτητα από τη συνταγή κατανομής που θα επιλεγεί, να ενισχυθεί το ποσοστό που αναλογεί στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, καθώς είναι το πεδίο στο οποίο έλεγχος της υπέρβασης αποδεικνύεται δυσκολότερος.
Σενάρια κατανομής
Εν όψει της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη εκπρόσωποι της αγοράς είχαν ετοιμάσει 5 πιθανά σενάρια κατανομής του πόρου που θα προστεθεί στη δαπάνη για το 2023, των 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.
-
Το πρώτο σενάριο, που θα εφαρμοστεί στον προϋπολογισμό του 2023, αφορά στην ισότιμη κατανομή του ποσού στα 3 επιμέρους κανάλια. Δηλαδή από 50 εκατ. ευρώ σε φάρμακα κοινότητας, ΦΥΚ και νοσοκομειακά.
-
Το δεύτερο προβλέπει ποσοστά, αναλογικά με την κατανομή του προϋπολογισμού για το 2023, δηλαδή περίπου 47% στην κοινότητα, 33% στα ΦΥΚ και 20% για τα νοσοκομεία.
-
Το τρίτο σενάριο ακολουθεί αναλογικά τη δαπάνη του 2022 και προβλέπει περίπου 41% για φάρμακα κοινότητας, 33% για ΦΥΚ και 25% για τα νοσοκομειακά.
-
Το τέταρτο σενάριο προβλέπει ποσοστά υπολογισμένα βάσει των συνολικών επιστροφών της αγοράς το 2022, δηλαδή περίπου 26%, 34% και 40% αντίστοιχα.
-
Το πέμπτο σενάριο προβλέπει ποσοστά κατ’ αναλογία με το ποσοστό του clawback του 2022, δηλαδή περίπου 21%, 36% και 43%, αντίστοιχα.
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health, πρόθεση του επιτελείου του Υπουργείου Υγείας είναι, ανεξάρτητα από τη συνταγή κατανομής που θα επιλεγεί, να ενισχυθεί το ποσοστό που αναλογεί στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, καθώς είναι το πεδίο στο οποίο έλεγχος της υπέρβασης αποδεικνύεται δυσκολότερος.
Μάλιστα, στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας είναι να προστεθούν και 50 εκατ. ευρώ, κατ’ αναλογία του στόχου απομείωσης του clawback για το 2022, κυρίως στο νοσοκομειακό φάρμακο, ενώ τα 150 εκατ. ευρώ θ διατεθούν αναλογικά στα 3 κανάλια.
Ωστόσο, η τελική «συνταγή» θα είναι αποτέλεσμα της συζήτησης μεταξύ του Υπ. Υγείας και των επικεφαλής των 4 φορέων που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες.