Πρόσω ολοταχώς με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, αρκετές από τις οποίες, θα εστιάζουν στην αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ, προχωράει το Υπουργείο Υγείας. Τα σχέδια της Αριστοτέλους συζητήθηκαν χθες Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Υγείας.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενέκρινε και τις δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που αφορούν στους γιατρούς του ΕΣΥ και στις οποίες αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 28ου ετήσιου «Economist Government Roundtable».
Κίνητρα για άγονες γραμμές
Η μια ΚΥΑ που υπογράφει ο κ. Γεωργιάδης θα θέσει σε εφαρμογή τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να επιτελούν, πέραν του ωραρίου τους, ιδιωτικό έργο «και να έχουν από κει σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα», όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος τη χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του».
Η δεύτερη ΚΥΑ αφορά στη νέα μορφή κινήτρων για τις άγονες περιοχές και το νέο χάρτη των άγονων περιοχών.
«Οι περιοχές δηλαδή που θα μπορούμε να δίνουμε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ, κυρίως διότι έχουμε μία σειρά περιοχών που έχουμε διαρκείς προκηρύξεις προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οι οποίες βγαίνουν συνεχώς άγονες», σημείωσε.
Ανέφερε, δε, πως για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα θα υπάρξει άλλη μια ανακοίνωση, τις επόμενες μέρες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όσοι επιλέξουν να υποβάλλουν αίτηση για δομή του ΕΣΥ σε άγονες περιοχές θα δουν σημαντική αύξηση στα εισοδήματα τους, ειδικά στις άγονες Α’ περιοχές.
Ο Υπουργός, αλλά και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έχουν αναφέρει για μηνιαία αποζημίωση που θα φθάνει τις 2.100 ευρώ.
Μάλιστα, επιπλέον χρήματα και για την κάλυψη θέσεων συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων, μεταξύ αυτών για αναισθησιολόγους και παθολόγους.
Προκηρύξεις
«Ο στόχος μου είναι το 2025 το ΕΣΥ να αρχίσει να λειτουργεί με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο και όσον αφορά τις εφημερίες και όσον αφορά τα επείγοντα και όσον αφορά τον τρόπο καταβολής και υπολογισμού του clawback στο φάρμακο, τον τρόπο περιορισμού της δαπάνης στα διαγνωστικά και φυσικά τον τρόπο που θα γίνονται γρηγορότερα οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ ώστε να καλύπτονται τα πολύ μεγάλα κενά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 86% των θέσεων έχουν προκηρυχθεί ή κατανεμηθεί για προκήρυξη, ενώ αναμένεται να προκηρυχθούν και θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Ειδικά, βέβαια, για τις άγονες γραμμές, η προκήρυξη των θέσεων προϋποθέτει και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της ΚΥΑ για τα κίνητρα.
Εντός του μήνα, αναφέρουν οι πληροφορίες του News4Health, θα προχωρήσουν οι διορισμοί περίπου 185 γιατρών κλάδου ΕΣΥ, που αναμένεται να φθάσουν περίπου τις 400 εντός του καλοκαιριού.
Δαπάνες
Ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μείωση των δαπανών του ΕΣΥ κατά 1,5% το πρώτο πεντάμηνο του 2024, σε σχέση με την περσινή χρονιά.
«Το ποσοστό δεν είναι μικρό, γιατί οι δαπάνες του ΕΣΥ καταρχάς ανεβαίνουν χρόνο με το χρόνο, άρα η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη από το 1,5%. Συνήθως τα υπουργεία στο τέλος του χρόνου ζητούν επιπλέον πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, εμάς φέτος θα μας περισσέψουν χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το 2023 οι δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ χτύπησαν κόκκινο, ξεπερνώντας τα 3,2 δισ. Ευρώ.
«Ταυτόχρονα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό διενεργηθέντων χειρουργικών
επεμβάσεων, που είχαμε όλα τα χρόνια που κάνουμε στατιστική στο ΕΣΥ.
Άρα με λιγότερες δαπάνες, έχουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.