Συγκεκριμένα, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου και αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στο θέμα των πολύωρων αναμονών στα νοσοκομεία, στις αμοιβές των γιατρών και στις ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας.
Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Γεωργιάδη έχουν ως εξής:
Για την επιλογή του Πρωθυπουργού να κάνει διορθωτικές αλλαγές: «Πρώτα απ’ όλα η επιλογή του κυρίου Πρωθυπουργού να έρθω στο υπουργείο Υγείας είναι εξαιρετικά τιμητική για μένα και δεν σας κρύβω ότι σε προσωπικό χαρακτήρα έχει και ένα μικρό χαρακτήρα δικαίωσης για όλο το bullying που δέχθηκα αφότου έφυγα από εδώ. Χθες η υποδοχή που μου έκαναν οι υπάλληλοι και τα στελέχη του Υπουργείου ήταν πολύ ζεστή και θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω για αυτό, διότι μου δώσανε μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Έζησα έντονες στιγμές εδώ. Δούλεψα πάρα πολύ. Δεν είναι ότι πέρασα ένα χρόνο εύκολο. Πολλοί νομίζουν ότι έμεινα στο Υπουργείο Υγείας πάρα πολλά χρόνια. Ένα χρόνο ήμουν μόνο, αλλά ήταν ένας έντονος χρόνος. Είχα τότε την τύχη να συνεργαστώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί εγώ ήμουνα Υπουργός Υγείας και εκείνος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είχαμε μια πολύ στενή συνεργασία εκείνη την περίοδο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι πιο ιερό πράγμα από την υγεία. Κάθε μας ευχή ξεκινάει με την υγεία. Είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Αυτή η ευθύνη που έχω αναλάβει είναι πάρα πολύ μεγάλη και σας διαβεβαιώ ότι το αντιμετωπίζω με δέος».
Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού: «Κατ’ αρχάς, να πω για να μη δημιουργούμε στον κόσμο ανησυχία. Πέρυσι, δηλαδή όλο το 2022, είχαμε 120.000 εμβολιασμούς για Covid. Το 2023 ξεπεράσαμε τις 177.000 και έχουμε ήδη για τον Ιανουάριο 42.460 κλεισμένα ραντεβού, άρα πάμε σε εμβολιασμούς κυρίως ευάλωτων συμπολιτών, καλύτερα από πέρυσι. Επίσης κάτι σημαντικό, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 15νθημερου των εορτών, δηλαδή 18/12 με 1/1 πέρυσι είχαμε 120 διασωληνωμένους, φέτος 49. Πέρυσι είχαμε 339 θανάτους, φέτος 140. Το λέω γιατί υπάρχει μια εικόνα γενικευμένης καταστροφής. Δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι η σύμπτωση της γρίπης Η1Ν1 με την αναζωπύρωση του Covid και αυτό οδηγεί σε περισσότερες εισαγωγές, σε περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία. Όμως η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο και η αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Αγαπηδάκη, που είχε την ευθύνη του προγράμματος, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με πάθος και αφοσίωση στο έργο της και θέλω να τη συγχαρώ για αυτό. Κατά συνέπεια μην δημιουργούμε εικόνα καταστροφής».
Για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία: «Ο ΕΟΔΥ χθες έβγαλε μία αναλυτική ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με έναν πιο ασφαλή τρόπο μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης των ιώσεων. Επαναλαμβάνω, είμαστε σε μία περίοδο έξαρσης ταυτόχρονα του Covid και της γρίπης. Αυτό θα κρατήσει όλο τον Ιανουάριο ασφαλώς. Η γρίπη συνήθως κρατάει μέχρι μέσα Φεβρουαρίου, κάπου εκεί αρχίζει και πέφτει, άρα μέχρι εκεί θα υπάρχει αυτή η σχετική πίεση. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι θα σταματήσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα και την οικονομική μας ζωή».
Για το θέμα των ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία: «Πράγματι το θέμα της ελλείψεως του προσωπικού είναι ίσως το πιο μεγάλο πρόβλημα σήμερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχει πολλούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται. Εγώ έχω σκοπό τις επόμενες μέρες να συνεργαστώ πάρα πολύ με τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να δούμε στα αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό. Θα σας εντυπωσιάσει. Φέτος έχουμε λιγότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προσληφθούν στα νοσοκομεία από ό,τι είχαμε την εποχή των μνημονίων. Έχουμε λιγότερους ειδικευόμενους, έχουμε λιγότερο ενδιαφέρον για εισαγωγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Προφανώς οι αμοιβές των γιατρών στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά εξαιρετικά πιο χαμηλές από ό,τι γειτονικών άλλων χωρών και αυτό παίζει το ρόλο του σε μια ενιαία αγορά. Θα δούμε πραγματικά τι μπορούμε να κάνουμε γιατί δέχομαι απολύτως ότι οι προσλήψεις και η ενίσχυση με δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση».
Για την κατάσταση και το χρόνο αναμονής στα νοσοκομεία: «Εμένα μου αρέσει η πολιτική ως εφαρμοσμένη τέχνη και όχι ως θεωρία, δηλαδή ως αποτέλεσμα. Σήμερα, που είμαι πρώτη ημέρα στο Υπουργείο Υγείας, η εικόνα είναι αυτή που περιγράψατε και οι αναμονές αυτές που είπατε. Τη μέρα που θα φεύγω θα δείτε και θα πείτε μόνος σας ποιες θα είναι οι ώρες αναμονής και θα ποια θα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία. Οι πολιτικοί κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Δέχομαι όμως απολύτως ως πρόκληση του Υπουργού Υγείας να μειώσει το χρόνο αναμονής των ανθρώπων στα νοσοκομεία. Να μειώσει την ταλαιπωρία τους».
{https://www.youtube.com/watch?v=xnciADhWZx4}
Για το περίφημο 5ευρω στα νοσοκομεία: «Πρώτα από όλα ένας από τους μεγαλύτερους νεοελληνικούς μύθους είναι «το 5ευρω του Άδωνι». Σίγουρα το έχετε ακούσει, το έχετε δει τυπωμένο σε χαρτάκια σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή στο διαδίκτυο. Δεν υπήρξε ποτέ «το 5ευρω του Άδωνι». Το 5ευρω ήταν νόμος του Ανδρέα Λοβέρδου, εγώ το παρέλαβα. Σήμερα δεν τίθεται το θέμα αυτό για τον εξής λόγο: «το 5ευρω του Άδωνι» όπως έμεινε, αντικαταστάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με μια πολύ μεγάλη κράτηση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις ως αντιστάθμισμα αυτού. Για να καταλάβετε, το 5ευρω έδινε στον κρατικό προϋπολογισμό 19 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ η κράτηση που έβαλε ο κύριος Πολάκης και ο κύριος Ξανθός δίνει 69 εκατομμύρια, δηλαδή πέντε φορές περισσότερα χρήματα. Άρα, δεν έχει νόημα για το κράτος να καταργήσει κάτι που του δίνει 70 για να πάρει κάτι που του δίνει 20. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε το 5ευρω το αντικατέστησε με την αύξηση των κρατήσεων υπέρ υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τα παράπονά σας στον ΣΥΡΙΖΑ που σας κορόιδεψε γιατί ήταν μια μεγάλη κοροϊδία αυτό που έγινε. Το 5ευρω το πλήρωνε μόνο όποιος είχε ανάγκη των υπηρεσιών υγείας μια ή δυο φορές το χρόνο γιατί αν πήγαινε πάνω από 3 δεν πλήρωνε και το πληρώνουν τώρα όλοι από τη σύνταξή τους».
Για τους στόχους που τίθενται για το επόμενο διάστημα στο Υπουργείο Υγείας: «Στόχος μου είναι να αφήσω ένα συνολικό σύστημα υγείας το οποίο θα παρέχει υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μου την οποία θα αισθάνονται και θα αντιλαμβάνονται. Δηλαδή να μπορεί να πει ο κόσμος ότι ναι, τώρα τα πράγματα στα νοσοκομεία και γενικά στην υγεία πηγαίνουν καλύτερα. Αν ο κόσμος το λέει αυτό η πολιτική μου θα έχει αποδώσει. Αν ο κόσμος δεν το λέει, πολύ απλά θα έχω αποτύχει. Δέχομαι απολύτως την πρόκληση. Ήρθα με πολύ κέφι στο Υπουργείο αυτό. Πρώτα από όλα οι Υπουργοί κατά τη δική μου κοσμοθεωρία δεν μπορούν να λένε αν τους αρέσει ή όχι ένα Υπουργείο, είναι υποτιμητικό για τον Πρωθυπουργό. Και είναι υποτιμητικό για τον ελληνικό λαό. Όλα τα υπουργεία είναι σημαντικά και ένας άνθρωπος που θέλει να δουλέψει σε όλα τα υπουργεία μπορεί να βρει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει. Όμως, δεν σας κρύβω ότι το Υπουργείο Υγείας για εμένα ήταν μάλλον η μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις που μπορούσε να μου θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πολλούς και διαφόρους λόγους και σκοπεύω να τον δικαιώσω».
Για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει συνολικά επί θητείας του: «Η μεγαλύτερή μου μεταρρύθμιση στο Υπουργείο Υγείας ήταν η κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μου και στα νοσοκομεία και στο φάρμακο, κάτι που το καπηλεύτηκε δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι ο Υπουργός Υγείας που υπέγραψε και το νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις για την κάλυψη των ανασφαλίστων ήμουν εγώ. Ούτε ο Πολάκης, ούτε ο Ξανθός. Επίσης να σας πω ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης ψήφισα 29 μεταρρυθμιστικούς νόμους που πιστεύω ότι έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της χώρας. Και στο Υπουργείο Εργασίας, μέσα σε έξι μήνες, έκανα τη μείωση παρακράτησης των συνταξιούχων, το ξεπάγωμα των τριετών που ήδη έχει ξεκινήσει τώρα, την αύξηση του ορίου εισαγωγής των χρεών μέσα στον ΕΦΚΑ, το επίδομα μητρότητας 9 μήνες που δεν υπήρχε στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Όπως σε κάθε Υπουργείο που πάω θέλω να αφήνω μετρήσιμο μεταρρυθμιστικό έργο να είστε βέβαιοι το ίδιο θα προσπαθήσω να κάνω και εύχομαι να με αξιώσει ο Θεός να το κάνω και στο Υγείας».
Για τον θάνατο του βρέφους στην Πτολεμαΐδα: «Δεν αποφασίζει ο Διοικητής αν θα μπει ή όχι ένα παιδί μέσα σε εισαγωγή, να μην είμαστε άδικοι. Αυτό είναι ιατρική απόφαση. Αλλά σε κάθε περίπτωση θέλω να πω συλλυπητήρια πραγματικά στους γονείς του. Μιλάω περισσότερο ως πατέρας παρά ως Υπουργός. Έχω ζητήσει επείγουσα ενημέρωση να δω τι έχει συμβεί. Είναι μία ανθρώπινη τραγωδία. Εάν τώρα έχει γίνει πραγματικά λάθος από το νοσοκομείο και από τους γιατρούς θα το μάθουμε και θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».
Για την πορεία της ανεργίας τα τελευταία χρόνια: «Χθες, τελευταία μου μέρα στο Υπουργείο Εργασίας είχα την εξαιρετική τύχη να παραδώσω στη διάδοχό μου την κυρία Μιχαηλίδου -στην οποία εύχομαι πολύ καλή επιτυχία-, ανεργία 9,4%, τη χαμηλότερη ανεργία εδώ και 14 χρόνια. Χαίρομαι που έχω συμβάλει και ως Υπουργός Ανάπτυξης και ως Υπουργός Εργασίας για να πέσει η ανεργία στο 9,4%. Όλοι εκείνοι που φωνάζανε στις πλατείες, έχουν πάει στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας και η Ελλάδα προχωράει μπροστά».
Για το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών: «Εγώ έχω πει ότι δεν είμαι αξιωματικά αντίθετος σε ένα τέτοιο νόμο διότι κατά τη δική μου οπτική γωνία αποτελεί ζήτημα κυρίως ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να προκαλέσει τόσο μεγάλο διχασμό στην ελληνική κοινωνία. Παρά ταύτα έχω πει επίσης ότι αν δεν δω το νομοσχέδιο δεν μπορώ να τοποθετηθώ οριστικά γιατί πάντα ένα νομοσχέδιο κρίνεται στις λεπτομέρειές του. Και επειδή αποτελεί ένα ζήτημα που πολλούς ανθρώπους τους προβληματίζει καλό είναι να το αντιμετωπίσουμε με προσοχή. Θεωρώ ότι η χθεσινή δήλωση του κυρίου Πρωθυπουργού είναι μια κίνηση να δείξει στη κοινή γνώμη ότι είναι διατεθειμένος να το κάνει με πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μην δημιουργηθούν οι λανθασμένες εντυπώσεις».
Για την πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη να καλέσει τους βουλευτές του στο σπίτι του στις Σπέτσες: «Καταρχάς πραγματικά χαίρομαι τον κύριο Κασσελάκη που έχει ένα τόσο μεγάλο σπίτι στις Σπέτσες που μπορεί να φιλοξενήσει τόσο πολύ κόσμο. Γιατί μπορεί να έχει μειωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είναι και μικρή, είναι καμιά 40αριά άτομα. Άρα, έχει ένα μεγάλο σπίτι να το καμαρώνει, να το χαίρεται. Διαβάζω τις αντιδράσεις που βγαίνουν στον τύπο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού ο άνθρωπος έχει ένα μεγάλο σπίτι, τους καλεί όλους να περάσουν ωραία. Τους κάνει και δωρεάν διακοπές στις Σπέτσες και γκρινιάζουν;».
Για την απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωση του Πρωθυπουργού για το κάρο και το άλογο: «Η δήλωσή του για το κάρο και το άλογο δείχνει κάτι που είναι σοβαρό. Δείχνει παντελή άγνοια των ελληνικών. Δηλαδή ο άνθρωπος έχει αδυναμία κατανόησης της ελληνικής γλώσσας. Αυτό είναι πρόβλημα για έναν υποψήφιο πρωθυπουργό διότι δεν αντιλαμβάνεται αυτά που λέμε οι υπόλοιποι με τον ίδιο τρόπο. Πιστεύω ότι χρειάζεται λίγο χρόνο προσαρμογής ο κύριος Κασσελάκης, του έπεσε λίγο βαρύ αυτό που έγινε. Ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα και πήρε μαζί του τον ΣΥΡΙΖΑ, φεύγοντας για τα Χάμπτονς. Αυτό είναι πράγματι εντυπωσιακό. Δεν το λέω υποτιμητικά ούτε ειρωνικά. Το θεωρώ πολύ εντυπωσιακό πολιτικό φαινόμενο ότι στη βαλίτσα των διακοπών του πήρε μαζί και το κόμμα της αντιπολίτευσης».