Πρόσφατα, η άνευ προηγουμένου αύξηση των εστιών υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών (HPAI) σε πτηνά αναφέρθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκοσμίως, γεγονός που απαιτεί επίσης συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.
Ο προϊστάμενος της μονάδας «Health Security Ingrid Keller» της ΓΔ SANTE και ο προϊστάμενος της μονάδας για την υγεία των ζώων Francisco Reviriego Gordejo συζητούν τις τελευταίες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την αντιμετώπιση της νόσου και τις πιθανές επόμενες ενέργειες.
Francisco: Η γρίπη των πτηνών εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην ΕΕ. Πώς εξηγείτε αυτό;
Η εμφάνιση υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών (HPAI) σε πτηνά που είδαμε φέτος τον χειμώνα αναμενόταν ως συνεχιζόμενη ανησυχία που συνδέεται με την πρόσφατη πρωτοφανή επιδημία το 2021 και το 2022, με τον ιό να εντοπίζεται σε νέες περιοχές, σε περισσότερα είδη άγριων πτηνών, καθώς και σε άλλα ζώα, όπως αλεπούδες, γεγονός που συνιστά αυξανόμενη απειλή για την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία.
Οι ιοί αυτοί φθάνουν στην Ευρώπη από τα αποδημητικά άγρια πτηνά μέσω διαφόρων φυτών για να φτάσουν σε θερμότερα κλίματα. Τα πτηνά αυτά μπορούν να μεταφέρουν ιούς της γρίπης των πτηνών καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών τους και να διασπείρουν τους ιούς αυτούς στα περιττώματα και τις αναπνευστικές εκκρίσεις που στη συνέχεια μολύνουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, όπου στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν σε πουλερικά όπως χήνες, κοτόπουλα και γαλοπούλες.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι μετακινήσεις των άγριων πτηνών αυξάνονται, ενώ οι ψυχρές θερμοκρασίες διευκολύνουν την επιβίωση αυτών των ιών στο περιβάλλον για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό αυξάνει επίσης την πιθανότητα μόλυνσης των πουλερικών στις εκμεταλλεύσεις.
Francisco: Υπάρχουν πλέον δύο εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών - Θα αυξήσουν τα κράτη μέλη τη χρήση τους;
Υπάρχουν πράγματι τουλάχιστον 2 εμβόλια που διατίθενται στο εμπόριο: μία για πουλερικά (Nobilis Influenza H5N2) και μία για γαλοπούλες (PA-OLVAC + I + E HPAI). Αυτά μπορεί να καταστούν σημαντικά εργαλεία στον στρατό μας για να προστεθούν στα μέτρα πρόληψης και ελέγχου για την HPAI.
Εναπόκειται τώρα στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δύο διαθέσιμα εμβόλια. Ο εμβολιασμός μπορεί να εγκριθεί μόνο μετά την έκδοση της απόφασης και υπό τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών της ΕΕ και σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.
Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων κρουσμάτων σε πτηνά και της πρόσφατης ανίχνευσης θηλαστικών που έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών, η ΕΕ εντείνει επίσης τις προσπάθειες για ετοιμότητα στον τομέα αυτό.
Για να καταστεί δυνατός ο εμβολιασμός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων να αξιολογήσει την τρέχουσα διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της HPAI για τα πουλερικά και να συμβάλει στον σχεδιασμό πιθανών στρατηγικών εμβολιασμού. Το πρώτο αποτέλεσμα των εργασιών αυτών θα είναι διαθέσιμο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Ingrid: Θα πρέπει να ανησυχούμε ότι η γρίπη των πτηνών διαχέεται στον άνθρωπο; Ποιες είναι οι επιστημονικές γνώσεις για το θέμα αυτό;
Βασιζόμαστε στην αξιολόγηση κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος για τον άνθρωπο παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό, ενώ είναι χαμηλός έως μέτριος για όσους εργάζονται σε θέσεις εργασίας που έρχονται σε στενή επαφή με τα πτηνά, όπως οι κτηνοτρόφοι.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αναφορές στην ΕΕ για γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, με αποτέλεσμα να είναι χαμηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου. Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με ό, τι μπορούν να διατυπώσουν ορισμένοι επί του παρόντος, ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε επόμενη επιδημία και/ή πανδημία παραμένει μικρός.
Ωστόσο, λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα και εργαζόμαστε για την ετοιμότητα με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ.
Ingrid: Δεν είναι αυτή η κρίση άλλο ένα παράδειγμα που χρειαζόμαστε μια προσέγγιση «Μία υγεία»;
Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση προς όλους μας ότι για την καταπολέμηση των ιών που μπορούν να βρεθούν και να προκαλέσουν ασθένειες σε πολλά διαφορετικά είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές για την υγεία μέσω της προσέγγισης «Μία υγεία».
Η προσέγγιση «Μία υγεία» μας επιτρέπει να προλαμβάνουμε καλύτερα και να προβλέπουμε πιθανές μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες, αλλά και να ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτές, είτε αφορούν τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων είτε την υγεία των ζώων. Χρησιμοποιούμε ήδη αυτή τη βασική προσέγγιση σε τομείς όπως ο έλεγχος και η πρόληψη των ζωονόσων· στην ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πανδημιών· και στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής.
Ως εκ τούτου, ειδικά για τη γρίπη των πτηνών, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δράση μας στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία», όπως συμβαίνει ήδη, για παράδειγμα, με την κοινή συνεδρίαση της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ από κοινού με τους προϊσταμένους κτηνιατρικών υπηρεσιών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου.