Ο 66χρονος, που πάσχει επίσης από λευχαιμία τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια, υπεβλήθη σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Ενώ όμως αυτή η μεταμόσχευση σχεδιαζόταν για τη θεραπεία της λευχαιμίας, οι γιατροί βρήκαν δότη που ήταν ανθεκτικός στον ιό που προκαλεί AIDS (λόγω του γονιδίου CCR5 μία μετάλλαξή του οποίου προστατεύει τον οργανισμό από τη λοίμωξη με HIV).
Ο 66χρονος, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, νοσηλευόταν σε κλινική στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Ο ίδιος είχε διαγνωστεί με HIV ήδη από το 1988, γεγονός που σημαίνει πως δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος σε ηλικία που θεραπεύεται αλλά και εκείνος που έφερε τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ όσων έχουν μέχρι στιγμής θεραπευθεί.
«Όταν διαγνώστηκα με HIV το 1988, όπως πολλοί άλλοι, νόμιζα ότι ήταν θανατική ποινή. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ζούσα την ημέρα που δεν θα έχω πια τον ιό HIV», δηλώνει πλέον ο 66χρονος, γνωστός ως ασθενής «της Πόλης της Ελπίδας» από το όνομα του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος βρισκόταν υπό αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, ενώ τις περασμένες δεκαετίες είδε πολλούς από τους φίλους του να πεθαίνουν από HIV – AIDS.
Η μεταμόσχευση των βλαστοκυττάρων έγινε πριν από τριάμισι χρόνια, και εν συνεχεία ακολούθησε χημειοθεραπεία, ενώ ο ασθενής σταμάτησε να λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) τον Μάρτιο του 2021.
Με πληροφορίες από BBC, Reuters