Αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Ευρυτανία, Αργολίδα και Ηλεία. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι δεν παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη.
«Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει όταν εξετάζει κάποιος την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων στις διάφορες περιοχές της χώρας είναι η γραμμική σχέση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και του αριθμού των κρουσμάτων στους άνω των 55 ετών» σχολίασε η κ. Παπαευαγγέλου.
Η πορεία του εμβολιασμού αποτυπώνεται στα κρούσματα των άνω των 55 ετών
Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Παιδιατρικής ανέφερε 2 παραδείγματα. Αρχικά συνέκρινε την Αργολίδα με την Πιερία. Σε αμφότερες τις περιοχές παρατηρείται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Ωστόσο, παρατηρείται σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στους άνω των 55 ετών στην Πιερία που έχει μία εμβολιαστική κάλυψη μόλις στο 40%. Αντιθέτως, στην δε συμβαίνει το ίδιο στην Αργολίδα, όπου το 53% του πληθυσμού της έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Το ίδιο ισχύει και σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δυτικής Αττικής, η οποία διαθέτει την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στο Λεκανοπέδιο (40%). Εκεί έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 50 ετών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες Αττικής, που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
Επομένως, η διαπίστωση ότι η εμβολιαστική κάλυψη ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών δεν αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες «είναι εξαιρετικά δυσοίωνη» σχολίασε η, κ. Παπαευαγγέλου.
Ας σημειωθεί ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απηύθυνε έκκληση εμβολιασμού σε όσους δεν το έχουν κάνει κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση στην ενημέρωση.