Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχεται με ικανοποίηση τη θεσμοθέτηση της «φωνής των ασθενών», η οποία αποτελεί ιστορική μέρα για το κίνημα των ασθενών στην Ελλάδα και πρωταρχικό στόχο από τη στιγμή της ίδρυσής της. Πρόκειται για το Άρθρο 60 του Νόμου 4931/2022, το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, από την Ολομέλεια της Βουλής και αποτέλεσε εισήγηση του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη.
Το εν λόγω Άρθρο στο Νόμο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις», εισάγει το θεσμικό ρόλο των συλλόγων ασθενών στη διαμόρφωση των πολιτικών της υγείας, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα περισσότερο συμμετοχικό μοντέλο αξιολόγησης και βελτίωσης του Συστήματος Υγείας που αντιμετωπίζει τον ασθενή ως ισότιμο μέλος.
Πολιτειακοί και θεσμικοί παράγοντες έχουν πρόσφατα τοποθετηθεί για το θέμα ως εξής: Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας την 30η Νοεμβρίου 2021, δήλωσε: «Σκοπός μας είναι να θεσμοθετήσουμε την Ένωση Ασθενών Ελλάδας ως επίσημο κοινωνικό εταίρο της Πολιτείας σε θέματα υγείας. Έχω δει τις προτάσεις που έχετε καταθέσει, τις οποίες βρίσκω ποιοτικές, λογικές και εναρμονισμένες με την κατεύθυνση στην οποία και εμείς θέλουμε να κινηθούμε. Σε όλα αυτά σας θέλουμε συνεργάτες».
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, στην εκδήλωση της Ένωσης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, την 18η Απριλίου 2022, δήλωσε: «Αν θέλουμε ένα πετυχημένο συνολικά Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να το δούμε όχι από την πλευρά των γιατρών, της φαρμακοβιομηχανίας ή των επαγγελματιών υγείας αλλά από τα μάτια του ασθενή έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση».
Στην ίδια εκδήλωση, η Α.Ε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στην «αφετηρία ενός γόνιμου διαλόγου σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών και τη δυνατότητά τους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη χάραξη και την υλοποίηση των πολιτικών που τους αφορούν». Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος υπογράμμισε πως «η αντιμετώπιση μιας ασθένειας αντικατοπτρίζει την ευαισθησία και τον αξιακό πολιτισμό μιας κοινωνίας» και ο τ. Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως «έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις συζητήσεις να είναι διακριτή η οπτική των ληπτών των υπηρεσιών υγείας και όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας όπως γινόταν τις προηγούμενες περιόδους».