Οι εισαγωγές ασθενών έφτασαν τις 507 στις 30 Νοεμβρίου και από την άλλη μεριά τα εξιτήρια λόγω ίασης έφτασαν τα 479. Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη πρώτη του Δεκέμβρη γράφτηκε επίσης μια νέα τραγωδία στις ΜΕΘ καθώς έφτασαν τους 690 οι διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τους 75 έφτασαν οι νεκροί ενώ οι νέες μολύνσεις άγγιξαν τις 6.196.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των διασωληνωμένων ατόμων εξακολουθεί να είναι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας. Ειδικότερα, μόνο χθες Τετάρτη μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 550 (79.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 140 (20.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Την Τρίτη επίσης 30/11 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για τα άτομα άνω των 60 ετών, ενώ μετά από την εισήγησή του για μείωση της απόστασης μεταξύ της χορήγησης της δεύτερης με την τρίτη δόση η Επιτροπη Εμβολιασμών ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει σοβαρά την περίπτωση αυτή.
Τα εμβόλια προστατεύουν από τις νέες μεταλλάξεις
Θυμίζουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν ως ένα βαθμό και από τις νέες μεταλλάξεις όπως έχει εξηγήσει και η Πρόεδρος των Εμβολιασμών. Η Μαρία Θεοδωρίδου είχε διευκρινίσει μέσα από ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της Δευτέρας γιατί τα εμβόλια εξακολουθούν να μας προφυλάσσουν από τις νέες μεταλλάξεις την στιγμή που ο κόσμος ανησυχεί μετά την αναγνώρισης της νέας παραλλαγής κορονοϊού «Όμικρον». Όπως είπε την εξήγηση την δίνει μελέτη και έχει να κάνει με την κυτταρική ανοσία και τα κύτταρα μνήμης.
«Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι πιθανόν λόγω αυτής της μετάλλαξης (Όμικρον) μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, επαναλοιμώξεις δηλαδή αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των λοιμώξεων, δηλαδή το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργεί το άτομο με τον εμβολιασμό του σε βαθμό όμως που δεν είναι ακόμα γνωστός.
Όμως σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με την συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις και έχει δημοσιευτεί στο Cell Reports Medicine φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού. Τα ειδικά κύτταρα CD4 και CDA ενεργοποιούν άλλα κύτταρα σημαντικά του ανοσιακού συστήματος ή και προκαλούν λύση των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων. Επομένως ο εμβολιασμός πάρα την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών εξακολουθεί να είναι μια ασπίδα προστασίας.
Η διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας και η επιτάχυνση των εμβολιασμών εξακολουθεί να είναι σημαντική για τις ομάδες υψηλού κινδύνου» είχε υπογραμμίσει η κ. Θεοδωρίδου.