H σύνοδος πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου ο οποίος εκπροσώπησε την ηγεσία του υπουργείου και απηύθυνε πρόταση πολυεπίπεδης συνεργασίας για την ψυχική υγεία.
Η αποτίμηση της κατάστασης στο Ε.Σ.Υ. όπως περιγράφεται στην απόφαση της Συνόδου, απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις, καθώς διαπιστώνεται σημαντική επιδείνωση. Επιπλέον οι ρυθμίσεις του τελευταίου 6μήνου που αφορούν στον χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών πέραν του εργάσιμου ωραρίου, ούτε μεταρρύθμιση συνιστούν, ούτε σημαντική επίδραση θα έχουν. Και για το λόγο αυτό, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οφείλει να ασχοληθεί με την κύρια λειτουργία των Νοσοκομείων στα οποία εδώ και 4 μήνες έχει προστεθεί και διοικητική αβεβαιότητα.
Οι απολαβές των ιατρών του Ε.Σ.Υ. είναι υποδιπλάσιες των Ευρωπαίων συναδέλφων τους ενώ και τα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές που εξαγγέλλει κάθε τόσο το υπουργείο Υγείας, δεν συνάδουν με όσα ο Π.Ι.Σ. υποδεικνύει ως προτεραιότητες. Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί η από έτους υποχρέωση της Πολιτείας να αναπροσαρμόσει το επίδομα των ιατρών που υπηρετούν στις άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «το Ε.Σ.Υ. δεν είναι ελκυστικό για τους ιατρούς λόγω των χαμηλών αμοιβών, των συνθηκών εργασίας και του διοικητικού του μοντέλου».
Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας, διεξήχθη μάλιστα εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν σε υγειονομικές δομές της χώρας αλλά και αναφορά στις επανειλημμένες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, ώστε οι απολαβές των ιατρών να ανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλιώς οι προκηρύξεις γιατρών θα συνεχίσουν να αποβαίνουν άγονες.