Η Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι η αύξηση των νοσηλείων των παιδιών παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη χώρα μας ωστόσο θέλησε να τονίσει ότι οι εισαγωγές στην Ελλάδα γίνονται κατά βάση για προληπτικούς λόγους.
«Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό εισαγωγών των παιδιών στα νοσοκομεία. Αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή. Στα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους η εισαγωγή γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους» είπε η ίδια.
Γιατί η Όμικρον είναι πιο «ευγενική» με τα παιδιά
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια μελέτη που εξηγεί γιατί η νόσος είναι πιο «ευγενική» στα παιδιά. Η μελέτη αυτή όπως εξήγησε η ίδια δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα στο Nature Immunology και επικεντρώθηκε στη χυμική ανοσία, τα αντισώματα δηλαδή και την κυτταρική ανοσία, των ειδικών Τ - κυττάρων στα παιδιά ηλικίας 3 - 10 ετών. Όπως παρατηρήθηκε η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά έναντι των μεταλλάξεων του ιού ήταν παρόμοια με αυτή των ενηλίκων, ενώ η ανταπόκριση των T- κυττάρων, που πρόκειται για αυτό που λέμε κυτταρική ανοσία ήταν διπλάσια σχετικά με αυτή των των ενηλίκων. Σε ορισμένα παιδιά ωστόσο διαπιστώθηκε που δεν είχαν νοσήσει παρατηρήθηκε ωστόσο διασταυρούμενη ανοσία από προϋπάρχουσα ανοσία σε εποχιακούς κορονοϊούς.
Όπως είπε η ίδια: « Τα αντισώματα στα παιδιά φαίνεται ότι διαρκούν περα των έξι μηνών. Προσδιορίστηκαν με όλες τις σύγχρονες μεθόδους που ανιχνεύουν και τα αντισώματα από τη νόσηση και από τον εμβολιασμό και η μέση ηλικία των παιδιών ήταν 7 χρόνια. Επρόκειτο για 91 παιδιά και 154 ενήλικες που έλαβαν μέρος στη μελέτη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτη αυτής τα αντισώματα που φαίνεται αναπτύσσουν τα παιδιά δείχνει να τα προστατεύει από την λοίμωξη του κατωτέρου αναπνευστικού. «Τα παιδιά φαίνεται ότι διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς στην αντιμετώπιση της λοίμωξης κατά της Covid -19 και αυτό πιθανώς ερμηνεύει την ηπιότητερη λοίμωξη» σημείωσε η Θεοδωρίδου.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε επίσης κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας και δύο χρόνια από την αναφορά των υγειονομικών υπηρεσιών της Κίνας στο WHO για συνήθεις περιπτώσεις πνευμονίας στη Γουχάν.