Συγκεκριμένα, η επίσημη ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
"Η «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) ανακοινώνει τη Διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης επί του Τεύχους Διακήρυξης που αφορά σε ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής για την ανάδειξη Αναδόχου που θα αναλάβει το έργο «Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων - Αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων & υποδομών νοσοκομείων» με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ: 5162373 και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς σε ανοικτή μη δεσμευτική συμμετοχή στη διαδικασία διαβούλευσης και την κατάθεση παρατηρήσεων - προτάσεων επί του τεύχους διακήρυξης, το οποίο επισυνάπτεται σε pdf μορφή.
Οι παρατηρήσεις, προτάσεις ή και τα σχόλια που υποβάλλονται στη διαβούλευση θα πρέπει να σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα, με αναφορά της συγκεκριμένης ενότητας, παραγράφου ή και υπο-παραγράφου στην οποία αναφέρονται, με πλήρη τεκμηρίωση.
Επίσης, θα πρέπει να δίδονται τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερόμενου Οικονομικού Φορέα (Επωνυμία, email) που υποβάλλει σχόλιο / παρατήρηση / πρόταση.
Η διαδικασία διαβούλευσης θα διεξαχθεί μέσω του Συστήματος του ΕΣΗΔΗΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.promitheus.gov.gr, για χρονικό διάστημα δέκα πέντε (15) ημερών από την ανάρτηση του Τεύχους Διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ προς Διαβούλευση.
Η παρούσα ανακοίνωση καθώς και το τεύχος της διακήρυξης θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα της Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε., στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.idika.gr).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΗΔΙΚΑ στο επισυναπτόμενο έγγραφο της διακήρυξης κύριος στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας είναι η ενίσχυση και η επιτάχυνση στην ανάπτυξη και την υιοθέτηση κατάλληλων, προσβάσιμων, οικονομικά προσιτών, κλιμακούμενων και βιώσιμων λύσεων ψηφιακής υγείας που θα αποτρέψουν, θα εντοπίζουν και θα ανταποκρίνονται σε επιδημίες και πανδημίες (δηλ. COVID-19) και η ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να προωθήσει την υγεία και την ευεξία των πολιτών.
Οι καινοτόμες ψηφιακές λύσεις μπορούν να ενισχύσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών και να επιτρέψουν αποτελεσματικότερους τρόπους οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.
Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός, η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και η εξασφάλιση ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, επιτρέποντας τη συνολική βελτίωση της απόδοσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Τα επιμέρους συστήματα και εφαρμογές θα βελτιστοποιήσουν την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών με νέες καινοτόμες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν στον έλεγχο των δαπανών υγείας, αποθαρρύνοντας την υπερβολική χρήση προϊόντων, ιδίως φαρμακευτικά προϊόντα, και βελτιώνοντας τη διαχείριση των νοσοκομείων και τις διαδικασίες προμηθειών. Επιπλέον, η παροχή βελτιωμένης ψηφιακής υποδομής μπορεί να ενισχύσει την ισότιμη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών και άλλων ευάλωτων κατηγοριών ασθενών.
Στο πλαίσιο του προτεινόμενο έργου θα υλοποιηθούν οι παρακάτω παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν σε μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος της παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα βελτιώσουν την επιχειρησιακή
λειτουργία των νοσοκομείων που συμμετέχουν στο εθνικό σύστημα υγείας.
Οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι κάτωθι:
• Παρεμβάσεις που αφορούν σε λογισμικά εφαρμογών
1. Κάλυψη εθνικού επιπέδου αναφοράς ψηφιακής ετοιμότητας (National Digital Readiness Baseline)
2. Υλοποίηση/προμήθεια λοιπών λογισμικών εφαρμογών για τις ανάγκες των μονάδων υγείας
• Παρεμβάσεις που αφορούν σε αναβάθμιση υλικοτεχνικών υποδομών
1. Δικτυακές και υπολογιστικές υποδομές
2. Υποδομές ασφάλειας συστημάτων και δεδομένων
3. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής ενσύρματων δικτύων (LAN)
4. Ασύρματα δίκτυο δεδομένων (WLAN)
5. Συστήματα ενοποιημένης IP επικοινωνίας
6. Τυποποιημένα λογισμικά υποδομών
Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν ανά τμήμα του έργου και ανά μονάδα υγείας και μετά από χαρτογράφηση & αξιολόγηση των επιμέρους αναγκών κάθε μονάδας.
Η διαδικασία χαρτογράφησης και αξιολόγησης αποτελεί αντικείμενου του έργου «Οριζόντιες παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας: Υποέργο (1) - Δημιουργία Πλαισίου Αξιολόγησης & Παρακολούθησης Ψηφιακής Ετοιμότητας Νοσοκομείων».
Τα συμπεράσματα και παραδοτέα του εν λόγω έργου θα αποτελέσουν τη βάση αποτύπωσης αναγκών και σχεδιασμού των εκτελεστικών συμβάσεων της παρούσας συμφωνίας πλαίσιο.
Δείτε εδώ αναλυτικά την διακήρυξη