«Νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα που οι περισσότεροι παίκτες αναζητούν εδώ δεν είναι η άρση των πατεντών, αλλά η διευρυμένη παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια», δήλωσε η καθηγήτρια Lisa Ouellette της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την Τετάρτη πρόταση για άρση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (IP), οι οποίοι θα επιτρέψουν στις φτωχότερες χώρες να παράγουν εμβόλιο για τις ίδιες. Μέχρι στιγμής τα εμβόλια COVID-19 έχουν διανεμηθεί κυρίως στις πλούσιες χώρες που τα ανέπτυξαν, ενώ η πανδημία σαρώνει φτωχότερες, όπως η Ινδία. Ο πραγματικός στόχος, ωστόσο, είναι η διευρυμένη διανομή εμβολίων.
«Εάν είναι δυνατόν να αυξηθεί το ποσοστό κλιμάκωσης της παραγωγής, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει στους κατασκευαστές μεγαλύτερο κίνητρο για να καταλήξουν σε συμφωνία για να συμβεί αυτό» δήλωσε η Ouellette.
Η καθηγήτρια Sarah Rajec της Νομικής Σχολής William & Mary είπε ότι δεν πίστευε ότι η ίδια η άρση έχει τόση αξία όσο ο συμβολισμός που έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρότερο υποστηρικτή της εταιρικής πνευματικής ιδιοκτησίας, ότι τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας δεν έχουν προτεραιότητα μπροστά στις επείγουσες ανάγκες του κόσμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Ρατζέκ δήλωσε ότι η υποστήριξη του Μπάιντεν για την άρση των πατεντών «ωθεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να είναι πιο ανοιχτές σε συνεργασίες και άλλες άδειες με ευνοϊκούς όρους, με έναν τρόπο που διαφορετικά δεν θα ήταν εφικτός».
Οι έντονες αντιδράσεις των κατασκευαστών εμβολίων
Οι κατασκευαστές εμβολίων όπως η Moderna (MRNA.O), η Pfizer (PFE.N) και η BioNTEch έχουν υποστηρίξει ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν αποτελούν περιοριστικό παράγοντα στην προσφορά. Η νέα τεχνολογία και τα παγκόσμια όρια των προμηθειών αναφέρονται συχνά ως προκλήσεις και, ωστόσο, τόσο η Moderna όσο και η Pfizer έχουν ενισχύσει σταθερά τις προβλέψεις προμήθειας.
«Δεν υπάρχει παραγωγική ικανότητα mRNA στον κόσμο. Αυτή είναι μια νέα τεχνολογία. Δεν μπορείτε να προσλάβεις άτομα που ξέρουν πώς να φτιάξουν το mRNA. Αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν. Και έπειτα ακόμη και αν όλα αυτά τα πράγματα ήταν διαθέσιμα, όποιος θέλει να κάνει εμβόλια mRNA θα πρέπει να αγοράσει τα μηχανήματα, να εφεύρεις τη διαδικασία κατασκευής, τις διαδικασίες επαλήθευσης και αναλυτικές διαδικασίες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές την Πέμπτη, αναφερόμενος στην τεχνολογία messenger RNA πίσω από το εμβόλιο Moderna και Pfizer.
Για να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα παραγωγής εμβολίων μέσα σε δύο χρόνια, η διοίκηση του Μπάιντεν θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από την παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής χρηματοδότησης για την εύρεση και την κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής και την υποστήριξη τεχνολογίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας στους νέους κατασκευαστές, δήλωσε ο ειδικός της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκων. Prashant Yadav.
Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αποφύγει να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να χρησιμοποιούν την τεχνολογία κατασκευαστών εμβολίων COVID-19 για να ανταγωνιστούν σε περιοχές εκτός της COVID-19, οι οποίες είναι πιθανό να είναι πιο επικερδείς μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Thomas Kowalski, δικηγόρος της Duane Μόρις που ειδικεύεται στην πνευματική ιδιοκτησία. Μόλις ένας ανταγωνιστής έχει την τεχνολογία, οι περιορισμοί στη χρήση είναι δύσκολο να επιβληθούν, είπε.
Αν υπάρξει άρση, οι φαρμακευτικές θα ζητήσουν αποζημίωση
Η ευρωπαϊκή δικηγόρος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας Micaela Modiano είπε ότι ακόμη και αν η παραίτηση υιοθετηθεί, οι κατασκευαστές εμβολίων είναι πιθανό να διαπραγματευτούν για κάποια πληρωμή,\Η εταιρεία της Modiano & Parners εκπροσωπεί την Pfizer αλλά δεν έχει εργαστεί σε θέματα που σχετίζονται με τη COVID-19.
«Θα φανταζόμουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ήδη και θα συνεχίσουν να πιέζουν σημαντικά για να διασφαλίσουν ότι εάν περάσει αυτή η πρόταση παραίτησης, ότι δεν θα περάσει ως έχει, αλλά ότι θα λάβουν κάποια οικονομική αποζημίωση», είπε.
ΠΗΓΗ: Reuters