Σε «γόρδιο δεσμό» έχει εξελιχθεί το ζήτημα της κάλυψης της δαπάνης των ηπαρινών, που ξεκίνησε από τις ελλείψεις που προκλήθηκαν διεθνώς σε πρώτη ύλη λόγω μιας πανώλης και ενισχύθηκε από τις εγγενείς δυσλειτουργίες και τα αναχώματα της περίπλοκης φαρμακευτικής πολιτικής.
Όπως έχει γράψει το News4Health, μια επιδημία πανώλης σε χοίρους στην Κίνα οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση της αγοράς της πρώτης ύλης και εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Η ζήτηση σε ηπαρίνες εκτινάχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, με όλες τις χώρες διεθνώς να πιέζουν για να διασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες. Με το κόστος να αυξάνεται και τις φαρμακευτικές εταιρείες να πασχίζουν να διαχειριστούν ταυτόχρονα και ένα διαρκώς αυξανόμενο clawback (αυτόματη επιστροφή) έγινε ταχύτατα σαφές πως θα πρέπει η αγορά να στηριχθεί. Σε όλα αυτά προστέθηκε και η πανδημία…
Οι ηπαρίνες έχουν αντιπηκτική δράση και χρησιμοποιούνται στην πρόληψη και τη θεραπεία της θρόμβωσης και της εμβολής. Είναι βασικό συστατικό στη διαδικασία αιμοκάθαρσης των νεφροπαθών, χρησιμοποιούνται από καρκινοπαθείς, ενώ είναι η βασική επιλογή σε αντιπηκτικό για εγκύους.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη προμήθεια και η επάρκεια ηπαρινών, το 2021 εξαιρέθηκαν από το clawback, δημιουργώντας «χώρο» στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ύψους περίπου 45-50 εκατ. ευρώ. Η «ανάσα» όμως ήταν περιορισμένη και προσωρινή. Αφενός, δεν υπήρξε πρόβλεψη για την αντίστοιχη δαπάνη των ηπαρινών του 2021 για τα νοσοκομεία, ενώ δεν προβλέφθηκε κάλυψη του συνόλου της δαπάνης για το 2022.
Ακολούθησαν συζητήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των προμηθεύτριών εταιρειών και του Υπ. Υγείας, σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών. Ωστόσο, οι αποφάσεις καθυστερούσαν, η πίεση στον προϋπολογισμό αυξανόταν και η κατάσταση στην αγορά επιδεινωνόταν, καθιστώντας την μη βιώσιμη και αναγκάζοντας εταιρείες να περιορίσουν τις ποσότητες που διαθέτουν ή να υποβάλλουν αίτηση απόσυρσης τους.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη επίλυσης του θέματος, ο Υπ. Υγείας δεσμεύτηκε πως θα αντιμετωπιστούν τα ανοικτά μέτωπα. Κι όντως, με τροπολογία που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου της ανακουφιστικής φροντίδας, τον περασμένο Δεκέμβρη, προβλέφθηκε η εξαίρεση του clawback των ηπαρινών για τη νοσοκομειακή δαπάνη του 2021.
Διαβάστε σχετικά ⇒ Τροπολογία: Ηπαρίνες, επιπλέον rebate σε ΦΥΚ και η ενίσχυση της δαπάνης για τα διαγνωστικά
Έμεινε, όμως, ανοικτή η κάλυψη της συνολικής δαπάνης για το 2022 και η εφαρμοστική υπουργική απόφαση για τον νοσοκομειακό προϋπολογισμό του 2021. Η αδυναμία έγκαιρης επίλυσης του θέματος έως τέλος Ιανουαρίου σημαίνει πως ενεργοποιούνται οι αιτήσεις απόσυρσης και από 1η Φεβρουαρίου νοσοκομεία και φαρμακεία της χώρας κινδυνεύουν να αρχίσουν να στερεύουν από ηπαρίνες.
Ωστόσο, κύκλοι του Υπουργείου Υγείας εμφανίζονται αισιόδοξοι στο News4Health πως το ζήτημα θα λυθεί έγκαιρα, χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία νοσοκομείων, η επάρκεια φαρμακείων και η καθημερινότητα ασθενών.
Η λύση που προωθείται και πάλι είναι μια Υπουργική Απόφαση, παρότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο κατάθεσης τροπολογίας για το ’22 στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπ. Υγείας. Ειδικότερα, οι πληροφορίες του News4Health αναφέρουν πως οι υπηρεσίες του Υπουργείου ετοιμάζουν τη σχετική Υπουργική Απόφαση που θα εξαιρεί από το clawback σε δαπάνες νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ για το 2022, ενώ θα περιλαμβάνεται και η εφαρμοστική απόφαση για το νοσοκομειακό clawback του 2021. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει οποιοδήποτε νέα εξέλιξη η έκδοση της ΥΑ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Για το 2023, όλες οι εταιρείες που διαθέτουν ηπαρίνες θα κληθούν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία δημιουργίας κλειστού προϋπολογισμού, αφού άλλωστε εκτιμάται πως φέρεται να αντιμετωπίζεται το θέμα της έλλειψης των πρώτων υλών. Η διαπραγμάτευση αναμένεται μετά την ανάρτηση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων. Με τη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού είχε επιλυθεί και αντίστοιχο πρόβλημα που είχε προκύψει με τις γ-σφαιρίνες και τα σκιαγραφικά.