Καμπανάκι κινδύνου για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και τη μεγάλη πίεση που ασκεί στο σύστημα υγείας έκρουσε για ακόμη μια φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάλεξη με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», της Ακαδημίας Αθηνών.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, τις τελευταίες εβδομάδες η ηλικιακή ψαλίδα ανοίγει και η επιδημία προσβάλει το ενεργό κομμάτι του πληθυσμού, στις ηλικίες 20 με 50 ετών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας σε ό,τι αφορά τις νέες εισαγωγές έχουμε φθάσει στις 496 την ημέρα (μέσος όρος 7 ημερών), που μάλιστα αφορούν περισσότερα νεότερα άτομα, "που αν και νοσούν ελαφρύτερα δεν είναι άμοιρα των επιπλοκών της νόσου και δυστυχώς σπανιότερα και του θανάτου", όπως εξήγησε.
"Αναμένεται πίεση στο σύστημα υγείας", τόνισε ο Σ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στο δείκτη των νέων νοσηλειών έναντι εξιτηρίων.
"Όταν οι δύο καμπύλες [εισαγωγών και εξιτηρίων] απομακρύνονται, αναμένεις περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας και βλέπετε πόσο απομακρύνονται τις τελευταίες ημέρες", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ένα τρομακτικό σενάριο για την πορεία των διασωληνώσεων παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, αν δεν θέσουμε τη διασπορά του κορονοϊού υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής, στις 4 Απριλίου το Rt, ο ρυθμός μετάδοσης του κορονοϊού ήταν στο 0,97.
Αν και σημείωσε ότι σε αυτή την πανδημία μπορούν να γίνουν μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις, προειδοποίησε πως βάσει προγνωστικών μοντέλων, μπορούμε να φθάσουμε και τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ το Μάιο αν το Rt ανέβει στο 1,1.