Στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με το πρόβλημα των ελλείψεων σε φαρμακευτικά σκευάσματα, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κύριος Δημήτρης Φιλίππου, γνωστοποίησε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς.
«Είναι η μεγαλύτερη απαγόρευση εξαγωγών που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί ήδη στο 92% των σκευασμάτων. Όπως ανέφερε οι «προβληματικοί» κωδικοί φαρμάκων, που βρίσκονται δηλαδή σε κάποιου είδους έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση, ανέρχονται σε 500 με 600.
Όπως ανέφερε, από τη Δευτέρα επανέρχονται σε πλήρη λειτουργία, μετά τις γιορτές, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες, σημειώνοντας ότι μέχρι 15 Ιανουαρίου αναμένονται και οι επόμενες παραγγελίες φαρμάκων των οποίων η παράλληλη εξαγωγή απαγορεύεται.
Πώς θα γίνεται η ενημέρωση για ελλείψεις στα ΜΗΣΥΦΑ
Όπως είχε αναφέρει το News4Health, ένα από τα έκτακτα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων είναι η ενημέρωση ασθενών και επαγγελματιών υγείας από τον ίδιο τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Όπως είπε ο κ. Φιλίππου η την ενημερωση των ασθενών για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) θα γίνεται μέσω μιας λίστας, που θα λειτουργεί ως «μπούσουλας» για το αντίστοιχο γενόσημο. Παραδείγματος χάριν, για την παρακεταμόλη θα δημοσιεύεται ένας απλός κατάλογος με μια σειρά από φάρμακα που περιέχουν την δραστική ουσία.
Τι θα ισχύσει για τα συνταγογραφούμενα ανταλλάξιμα φάρμακα
Για την ενημέρωση των γιατρών, των επαγγελματιών υγείας καθώς και των ασθενών, για τα συνταγογραφούμενα ανταλλάξιμα φάρμακα, θα σταλούν στην ΗΔΙΚΑ 94 ATC (θεραπευτικές κατηγορίες), οι οποίες διαθέτουν ελλειπτικά φάρμακα, προκειμένου η συνταγογράφηση τους να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με δραστική ουσία.
Αν και η συνταγογράφηση γίνεται σχεδόν στο σύνολο της, βάσει δραστικής ουσίας, ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφεί συγκεκριμένο σκεύασμα, με την εμπορική του ονομασία, σε ένα ποσοστό 15%.
Στην περίπτωση των συγκεκριμένων ATC με ελλειπτικά φάρμακα, η συνταγογράφηση κλειδώνεται στην δραστική ουσία στο 100%, προκειμένου να μπορεί να δώσει ο φαρμακοποιός κάποιο από τα διαθέσιμα σκευάσματα της κατηγορίας.
Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου από τους περίπου 500 με 600 προβληματικούς κωδικούς, περίπου 150 αφορούν σκευάσματα των συγκεκριμένων θεραπευτικών κατηγοριών (ATC).