Στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε ότι τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ενώ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και οφείλεται στην καθυστέρηση της τροφοδοσίας με επώνυμα φάρμακα και όχι σε μόνιμη έλλειψη.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η χώρα αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό και αυτό οφείλεται στην επιβολή πλαφόν clawback στα φθηνά φάρμακα και τους κλειστούς προϋπολογισμούς στα ακριβά φάρμακα και όλων των άλλων φαρμάκων, ώστε οι προϋπολογισμοί των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη να μην έχουν μεγάλες επιβαρύνσεις.
«Η κυβέρνηση ήδη από το καλοκαίρι περιμένοντας το ενδεχόμενο της έντασης του παγκοσμίου προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων έλαβε τα εν λόγω μέτρα για να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και γενόσημα» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, ανακοινώνοντας περαιτέρω μέτρα.
Τα επιπλέον μέτρα της κυβέρνησης για τις ελλείψεις φαρμάκων
Πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων στις φαρμακαποθήκες για τυχόν διατήρηση αποθέματος, όπως ανακοίνωσε ο κύριος Πλεύρης, ελέγχονται και εννέα (9) μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο Νόμος και τροφοδοτούν ομαλά την αγορά.
Μάλιστα, ο ΣΦΕΕ από την μεριά του εγγυήθηκε πλήρη συνεργασία, ώστε να τροφοδοτείται επαρκώς η ελληνική αγορά με όλα τα φάρμακα των πολυεθνικών.
Επιπλέον, σε συνεννόηση με την ΠΕΦ εντείνεται η παραγωγή από τα Ελληνικά εργοστάσια γενοσήμων φαρμάκων στις δραστικές που παρουσιάζουν έλλειψη, ενώ αυξάνεται η παραγωγή προκειμένου να τροφοδοτείται η κοινότητα με τα ελληνικά γενόσημα.
Επίσης, όπως αναφέρθηκε, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ ώστε σε επώνυμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη να γνωρίζουν οι πολίτες ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας υπάρχουν σε επάρκεια, ώστε να προμηθεύονται αυτά ως υποκατάστατα.
Συγκεκριμένα, θα αναρτάται η λίστα φαρμάκων αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα ενημερώνονται και οι ιατροί για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να συνταγογραφούν και να προτείνουν φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας που δεν βρίσκονται σε έλλειψη.
Ακόμη, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά προκειμένου να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση. Προσοχή αυτό δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα συνεχίσουν οι πολίτες να τα παίρνουν κανονικά, ελεύθερα από τα φαρμακεία.
Τι θα γίνει με την έλλειψη σε παιδικά φάρμακα και αντιβιώσεις
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά σε αντιπυρετικά και αντιβιώσεις, ειδικά στα παιδικά λόγω έξαρσης των παιδικών λοιμώξεων και της ιδιαίτερης μορφής που έχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, θα αντιμετωπιστεί πλήρως με τα υποκατάστατα γενόσημα φάρμακα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας αυτών των φαρμάκων στην Ελληνική αγορά.
Τι θα ισχύσει για τα φάρμακα που εισάγονται αποκλειστικά από την Ασία και είναι σε έλλειψη
Για τα φάρμακα τα οποία έχουν πλήρη εξάρτηση με τις πρώτες ύλες της Ασίας και δεν μπορούν να παραχθούν στην χώρα, όπως μπορεί να είναι κάποια αναπνευστικά ή αποφρακτικά, όπου και ο ίδιος ο μηχανισμός της πρώτης ύλης εισάγεται, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες που γίνονται από τον ΙΦΕΤ για έκτακτες εισαγωγής, ώστε να περιορισθούν οι ελλείψεις.