Επίσης, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «η υγεία στην Ελλάδα θα είναι δημόσια και δωρεάν», προσθέτοντας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι η κρατική επιχορήγηση, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα ΣΔΙΤ», προκειμένου, όπως επεσήμανε, «οι γιατροί μας και νοσηλευτικό προσωπικό να έχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια και παράλληλα να μην υπάρχει αναμονή και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες».
Αναφερόμενος στην ουσιαστική λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «θα υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα» και μίλησε για τις διαδικασίες που έχουν γίνει, αλλά και όσες έχουν προγραμματιστεί, λέγοντας: «Μετά την εξασφάλιση ενός πολύ σημαντικού κονδυλίου από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προχωρούν οι διαδικασίες για το διαγωνισμό και καλύφθηκε η θέση του αναπληρωτή καθηγητή, που θα είναι ο επικεφαλής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής. Παράλληλα, σε συντονισμό με την διοίκηση του νοσοκομείου φροντίζουμε ώστε να τρέξουν γρήγορα οι απαιτούμενες διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτών».
Όπως εξήγησε, «οι προσλήψεις θα γίνουν μία πρωτοπόρα διαδικασία, δηλαδή με ηλεκτρονική πλατφόρμα, έτσι ώστε να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής», προσθέτοντας: «Θυμίζω ότι η διαδικασία αυτή για τους γιατρούς ήταν περίπου 18 μήνες και για το νοσηλευτικό προσωπικό 3,5 χρόνια, ενώ τώρα θα μειωθεί στους πέντε μήνες για όλους».
Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά «η Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική θα λειτουργήσει, ακόμα και αν πρέπει να φέρουμε πάνω-κάτω». Σε αυτό το σημείο ο Βασίλης Κικίλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, λέγοντας ότι «οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες είναι η καρδιά ενός νοσοκομείου, οπότε θα στηριχτούν αναλόγως».
Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για την κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, η οποία όπως σημείωσε, «μπορεί να γίνει με συγκεκριμένα οικονομικά μοντέλα, όπως είναι η κρατική επιχορήγηση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που σε κάποια κομμάτια δέχεται να χρηματοδοτήσει μέχρι του ποσού του 80% και βέβαια τα ΣΔΙΤ», τονίζοντας ότι «θα προχωρήσουμε σε καίριες και δομικές παρεμβάσεις σε όλα τα νοσοκομεία μας».
Όπως υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας, «η υγεία στην Ελλάδα θα είναι δημόσια και δωρεάν, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία, προκειμένου και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να έχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια, ώστε να μην υπάρχει αναμονή και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, γιατί θέλουμε να έχουμε ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας».
Όσον αφορά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, είπε ότι «προχωράμε ήδη με την περιφέρεια σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισής του, το οποίο είχε κολλήσει και θέλω να ελπίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα θα είναι ορατά».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Βασίλης Κικίλιας είπε «θέλουμε να βρούμε τρόπους για να στηρίξουμε την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «έχει έρθει επανειλημμένως εδώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τη βοήθεια και την στήριξη σε αυτούς που δεν έχουν και που δεν μπορούν και αυτοί μετά την κρίση είναι πολλοί».
Όπως πρόσθεσε, «είναι η λεγόμενη μεσαία τάξη που καταβαραθρώθηκε μέσα στην κρίση και όλοι αυτοί στρέφονται στο εθνικό σύστημα υγείας, για αυτό και εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους να τους στηρίξουμε και αυτό θα κάνουμε». Άλλωστε, όπως παρατήρησε, «αυτό γίνεται τους τελευταίους έξι μήνες χωρίς μεγάλα λόγια».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα είναι μία αισιόδοξη ημέρα για την λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής και την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην Πάτρα, στον Πύργο και στην Αιτωλοακαρνανία», προθέτοντας ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».
Σε δηλώσεις που έκανε με την σειρά του ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, αναφέρθηκε και αυτός στην λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής, λέγοντας ότι «μετά την βοήθεια από το πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και την συνεργασία με την περιφέρεια, θα υλοποιήσουμε πολύ σύντομα ένα μοντέλο, με το οποίο θα παρέχουμε στην κοινωνία το μέγιστο αγαθό της δημόσιας υγείας και την απόλυτη προσβασιμότητα σε αυτό».
Ο υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο της σημερινής του παρουσίας στην Πάτρα, εκτός από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο επισκέφθηκε και άλλες νοσηλευτικές μονάδες της πόλης, ενώ συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.