Άλλο ένα ανοικτό κεφάλαιο που σχετίζεται με το Φάρμακο αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του News4health, στο γραφείο τoυ Βασίλη Κικίλια προς υπογραφή βρίσκεται η αναθεώρηση της λίστας με τα φάρμακα που καλύπτονται από τον κοινωνική ασφάλιση.
Γνωστός και ως «θετική λίστα», ο κατάλογος που περιλαμβάνει τα φάρμακα που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και για τα οποία οι ασφαλισμένοι του φορέα πληρώνουν συμμετοχή 0%, 10% ή 25%, ακολουθεί συνήθως την έκδοση ενός νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων. Οι τιμές των φαρμάκων που προέκυψαν από την τελευταία ανακοστολόγηση ήταν μειωμένες έως 7%, οδηγώντας σε εξοικονόμηση 180 εκατ. ευρώ για το κράτος και 50 εκατ. ευρώ στη συμμετοχή των ασθενών, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας. Οι νέες αυτές τιμές και κατ’ επέκταση οι νέες τιμές αποζημίωσης και συμμετοχής που καταβάλλουν οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν τεθεί σε ισχύ στα φαρμακεία έως τις 27 Ιανουαρίου.
Αν και για αρκετά νέα φαρμακευτικά σκευάσματα η τιμολόγηση δεν αρκεί για να ενταχθούν στο σύστημα αποζημίωσης, καθώς πρέπει να περάσουν από τις Επιτροπές Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων που πρόσφατα συστάθηκαν, για συγκεκριμένες κατηγορίες θεραπειών προβλέπεται άμεση ένταξη. Μεταξύ αυτών είναι και τα γενόσημα φάρμακα. Έτσι, εκτιμάται πως στη νέα θετική λίστα που βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Υγείας είναι και περίπου 130 με 140 γενόσημα, των οποίων η ένταξη στη θετική λίστα παρέμενε «παγωμένη» για σχεδόν 1,5 χρόνο.
Εκτιμήσεις της αγοράς πάντως θέλουν στον κατάλογο με τα αποζημιούμενα φάρμακα να έχουν ενταχθεί και περίπου 15 βιο-ομοειδή φάρμακα, τα οποία είχαν ήδη περάσει από την Επιτροπή Αξιολόγησης, με την προηγούμενη σύνθεση της. Βιο-ομοειδή φάρμακα είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα που σχεδιάζονται προκειμένου να παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό ομοιότητας με τα ήδη υπάρχοντα βιολογικά φάρμακα. Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που πέρασε το Υπουργείο Υγείας, «βιο-ομοειδή που έχουν λάβει κατ’ αρχάς θετική αξιολόγηση βάσει της συνοπτικής διαδικασίας […] εντάσσονται στον θετικό κατάλογο χωρίς παραπομπή στη διαπραγμάτευση, μόνο αν η τιμή παραγωγού είναι χαμηλότερη από τα αντίστοιχα προϊόντα αναφοράς».
Φυσικά η ανάρτηση της Θετικής Λίστας σε αυτή τη φάση είναι βασικά μια τυπική διαδικασία. Ο πρόσφατος διορισμός της νέας Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων (γνωστή και ως Επιτροπή ΗΤΑ) «ξεπαγώνει» και τις διαδικασίες για την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση νέων πρωτότυπων φαρμάκων και όλων των υπόλοιπων σκευασμάτων που περιμένουν να φθάσουν στους ασθενείς της χώρας πάνω από 16 μήνες. Πρώτες στη σειρά θα είναι οι θεραπείες για την Ηπατίτιδα C.