Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι στις 14 Ιουνίου τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσφέρουν ανιδιοτελώς λίγο από το χρόνο τους και ελάχιστο από το αίμα τους για να σώσουν ζωές.
Η αναλυτική δήλωση Κικίλια
Η εθελοντική αιμοδοσία είναι η υπέρτατη πράξη αλτρουισμού και δεν εορτάζεται μόνο σήμερα με μηνύματα, δηλώσεις και εκδηλώσεις. Η προσφορά των αιμοδοτών μας γιορτάζεται κάθε ημέρα, κάθε στιγμή, στους θαλάμους και στα χειρουργεία των Νοσοκομείων, όταν ο ασθενής που βρίσκεται σε κίνδυνο ή που πάσχει από κάποιο σοβαρό νόσημα, λαμβάνει μια φιάλη αίματος, μια «φιάλη ζωής» από έναν συνάνθρωπό του. Έναν άγνωστο που «έδωσε αίμα για να κρατήσει τον κόσμο ζωντανό», όπως αναφέρει και το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας.
Τους τελευταίους 15 μήνες δοκιμαστήκαμε σκληρά από την πανδημία, στερηθήκαμε πολλά για να προστατέψουμε τους δικούς μας, περάσαμε ώρες αγωνίας για αγαπημένους μας που νοσηλεύτηκαν και, δυστυχώς, κάποιους από αυτούς τους αποχωριστήκαμε για πάντα. Όλοι συνειδητοποιήσαμε την αξία του υπέρτατου αγαθού της Υγείας, της Ζωής, αλλά και την απίστευτη δύναμη που έχουμε όταν είμαστε ενωμένοι. Τώρα, με το «όπλο» των εμβολιασμών στη φαρέτρα μας, έχουμε αρχίσει επιτέλους να βλέπουμε φως και ελπίζουμε ότι πλησιάζει η ώρα που θα αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη αυτής της τεράστιας, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
Δεν πρέπει, όμως, ποτέ να ξεχάσουμε ότι η Υγεία δεν είναι δεδομένη και μόνο αν είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, όλοι να αφιερώνουμε 10 λεπτά από το χρόνο μας για να δίνουμε αίμα, να προσφέρουμε ζωή στον άγνωστο συνάνθρωπό μας, στη θέση του οποίου αύριο μπορεί να είναι η μητέρα μας, το παιδί μας, ο φίλος μας ή ακόμα κι εμείς οι ίδιοι.Δώσε αίμα. Κράτησε τον κόσμο ζωντανό»
To μήνυμα της Ένωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη την 14 η Ιουνίου, ημέρα γέννησης του επιστήμονα Karl Landsteiner που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στέλνει το μήνυμά της τιμώντας όλους όσους προβαίνουν στην ανιδιοτελή πράξη της αιμοδοσίας, προσφέροντας το πιο πολύτιμο δώρο ζωής σε συνανθρώπους τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο 92 εκατομμύρια αιμοδότες προσφέρουν αίμα, ενώ με μια μονάδα αίματος μπορούν να σωθούν μέχρι και τρεις ζωές.
Τα οφέλη της αιμοδοσίας δεν αφορούν μόνο τον λήπτη αλλά και τον δότη, τόσο σε επίπεδο σωματικής, όσο και ψυχικής υγείας, καθώς μελέτες έχουν συνδέσει την τακτική αιμοδοσία με μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης αναφορικά με τις μονάδες αίματος που συλλέγει κάθε χρόνο αναλογικά με τον πληθυσμό της. Ωστόσο, η χώρα μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιοδικές ελλείψεις οι οποίες εντάθηκαν στην περίοδο της πανδημίας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών, όσο και κάθε πολίτη που έχει ανάγκη το πολύτιμο αυτό αγαθό.
Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στηρίζει απόλυτα τον πολύτιμο ρόλο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στη διασφάλιση της επάρκειάς αίματος και συντάσσεται στην ανάγκη χάραξης μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής υπό το συντονισμό, την εποπτεία και την παρακολούθησή του. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία για την υλοποίηση μίας μελέτης σε συνεργασία με το Ε.ΚΕ.Α. η οποία επιδιώκει να φωτίσει και να τεκμηριώσει πτυχές που συνδέονται με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αιμοδότες, τα κίνητρα και τις προσδοκίες τους, την ανταποδοτικότητα, το ρόλο των οικογενειακών δεσμών και πώς οι παραπάνω παράμετροι επιδρούν στη βιωσιμότητα του συστήματος αιμοδοσίας και στην επάρκεια παραγώγων αίματος.