«Τα περιοριστικά μέτρα, ειδικά μετά από μια περίοδο γενικού lockdown λόγω πανδημίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποφασίζονται ούτε βιαστικά ούτε σπασμωδικά», ανέφερε μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακο, ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος μίλησε και για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια εμβολίων για όλους της πολίτες της Ε.Ε..
«Το πρώτο που κάνουμε είναι να ενημερώσουμε, να κάνουμε συστάσεις και να προειδοποιήσουμε για τον κίνδυνο που διαφαίνεται. Γιατί κύριο μέλημά μας ήταν και είναι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Και με βάση αυτή, λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα, έχοντας πάντα κατά νου ότι δημιουργούν παρενέργειες, έχουν επιπτώσεις και δεν μιλάω μόνο για την οικονομία.
Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, οι αιτιάσεις ότι «η κυβέρνηση άργησε» συγκρούονται με τις αιτιάσεις ότι «η κυβέρνηση μάς κλείνει». Καταλαβαίνω και τις δύο πλευρές, αλλά σε μια περίοδο πανδημίας με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς παγκοσμίως καλό είναι οι αποφάσεις να παίρνονται ψύχραιμα και με επιστημονικά κριτήρια», συμπλήρωσε.
Τα μέτρα περιορισμού της COVID-19
Αναφερόμενος στα τοπικά μέτρα που συζητούνται, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως δεν παρεκκλίνουν από όσα ήδη εφαρμόζονται, όταν κρίνεται σκόπιμο λόγω ειδικών συνθηκών.
«Μιλάμε για μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού και να πω εδώ, ότι τα κριτήρια δεν είναι απλά ο αριθμός των κρουσμάτων 5 ή 10 ή 15. Είναι πολυπαραγοντικό το μοντέλο βάσει του οποίου κρίνεται ο βαθμός επικινδυνότητας εξάπλωσης. Άλλο, για παράδειγμα, 5 κρούσματα εντοπισμένα σε ένα γκρουπ, ιχνηλατημένα ως προς τον φορέα αρχικής μετάδοσης και με περιορισμένες επαφές, και άλλο 5 κρούσματα διάσπαρτα, «ορφανά» ως προς την αρχική πηγή μετάδοσης και με μεγάλη κινητικότητα στις επαφές τους», συμπλήρωσε.
«Υπάρχει μια 29μελής Επιτροπή κορυφαίων επιστημόνων της χώρας, της οποίας είμαι πολιτικά υπεύθυνος. Τα μέτρα αποφασίζονται, όπως ήδη εξήγησα, με βάση ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο με επιστημονική τεκμηρίωση και έπειτα από την ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.
Ο Υπουργός διαφώνησε με τη διατύπωση «ατομική ευθύνη» ξεκομμένη νοηματικά από την «κοινωνική ευθύνη». «Αν εννοείτε ότι οι πράξεις ή οι παραλείψεις του καθενός από εμάς χωριστά, στη φάση της πανδημίας που περνάμε, δημιουργούν προβλήματα στο σύνολο, η απάντηση είναι ναι, δημιουργούν. Δεν πρέπει να το πούμε; Δεν πρέπει να πούμε φορέστε μάσκα, κρατήστε αποστάσεις, κάντε απολύμανση στα χέρια σας; Κινδυνεύετε και εσείς αλλά και οι γύρω σας, ειδικά οι ευάλωτες ομάδες, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αυτό το στοιχειώδες τρίπτυχο το αντιλαμβάνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ως προσπάθεια ενοχοποίησης της κοινωνίας; Αλήθεια τώρα; Η Αριστερά που εγώ ξέρω, έχει την έννοια της κοινωνικής ευθύνης βασικό πυλώνα στη θέσμιση μιας προοδευτικής ανοιχτής κοινωνίας. Πού είναι η κοινωνική ευθύνη λοιπόν σ’ αυτή την λογική που αναμασάνε; Πού βρίσκεται η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση, η ευαισθητοποίηση, η προστασία των πιο ευάλωτων; Λυπάμαι που το λέω, αλλά θυσιάζεται για μια πρόσκαιρη αντιπολιτευτική κόντρα», εξήγησε.
Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες
Σχολιάζοντας την πορεία της χώρας, ο Υπουργός παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία για να εξηγήσει πως η ανταπόκριση της Ελλάδας στην πανδημία είναι σε καλύτερο σημείο από άλλες χώρες.
«Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον παγκοσμίως τα 23 εκατομμύρια. Απ’ αυτά στην Ευρώπη είναι πάνω από 2 εκατομμύρια και στην Ελλάδα πλησιάζουν τις 8.000. Οι θάνατοι που αποτελούν και τον πιο σκληρό και αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 800.000 συνανθρώπους μας παγκοσμίως. Από αυτούς οι 190.000 στην Ευρώπη και 235 στην Ελλάδα.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, συνεχίζουμε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες του κόσμου και της Ε.Ε.. Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και 108η χώρα σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.
Δηλαδή, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.900 κρούσματα/1 εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα, παρά το άνοιγμά μας στον τουρισμό και την οικονομία μας, είναι 693 κρούσματα/1 εκατομμύριο κατοίκους.
Για όσους βιαστούν να πουν ότι τα κρούσματα φαίνονται λιγότερα γιατί κάνουμε λιγότερα τεστ, προσθέτω ότι ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 102/1 εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα είναι 23. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αύξηση των τελευταίων ημερών είναι καμπανάκι κινδύνου. Γι’ αυτό και παίρνονται μέτρα ανάσχεσης της εξάπλωσης, καθώς αν ξεφύγουμε σ’ αυτή τη φάση τότε κινδυνεύουμε να περάσουμε αυτό που γλυτώσαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας: Ανεξέλεγκτη διασπορά και μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά.
Εμβόλια
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της AstraZeneca για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατ. δόσεων, με τις πρώτες δόσεις να παραδίδονται στα τέλη του 2020. Υπενθύμισε, δε, πως «το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».
«Η είδηση γεννά την ελπίδα και πρέπει να μας ωθήσει όλους να συνεχίσουμε την προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση, να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα και να μην χαλαρώσουμε. Έγινε, όμως, αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από κάποιους κυνικούς, τρολ του διαδικτύου και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ας μείνουν αυτοί πίσω από ένα πληκτρολόγιο στην παραγωγή και κατανάλωση των fake news. Εμείς συνεχίζουμε με σοβαρότητα, σκληρή δουλειά και εμπιστοσύνη στην Επιστήμη», σχολίασε.
Σημείωσε, δε, πως δεν είναι μόνο η συμφωνία με την Astra Zeneca. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλο αυτό το διάστημα κινείται αποφασιστικά, προκειμένου να διασφαλίσει για τους πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων κατά της Covid-19. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές συζητήσεις με την φαρμακευτική Cure Vac για 225 εκ. δόσεις, ενώ έχουν γίνει ανάλογες συζητήσεις και με άλλες εταιρείες, όπως η Johnson & Johnson».
Τώρα, όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, θα δούμε αν μία δόση θα αποδειχθεί αρκετή ή θα απαιτηθούν δύο, δηλαδή επανάληψη. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι η αποτελεσματικότητα. Αν δηλαδή στους 100 εμβολιασθέντες αποκτήσουν ανοσία οι 70, θα είμαστε καλά. Αν είναι οι 50, τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα που θα πάρουν κι άλλο χρόνο μέχρι να επιλυθούν», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς κατά πόσο το ΕΣΥ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ένα κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε πως εξαρτάται από τη «δοσολογία».
«Κανένα σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει εκατοντάδες και χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία λόγω μιας πανδημίας. Γι’ αυτό και όλη η προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης.
Το 2018-2019 εμβολιάστηκαν 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Στη συνέχεια για το 2019-2020 κάναμε μια εμβολιαστική καμπάνια και φτάσαμε στους 3.100.000 εμβολιασμούς, δηλαδή χτίσαμε ένα ισχυρότερο τείχος ανοσίας για τον ιό της γρίπης. Αυτό βοήθησε να αντέξουν οι ΜΕΘ μας και τον ιό της γρίπης και τον κορονοϊό τον Φεβρουάριο», συμπλήρωσε.
Όπως ανέφερε φέτος, το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει άλλο ένα εκατομμύριο, δηλαδή 4.000.000 δόσεις. Υπάρχει πρόγραμμα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο και με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων θα γίνει η κατανομή.
«Αν λοιπόν πετύχουμε στην προσπάθεια αναχαίτισης των κρουσμάτων COVID-19 και προχωρήσουμε στον εμβολιασμό για τον ιό της γρίπης, θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση», συμπλήρωσε.
Προσλήψεις
Κατά τον Υπουργό Υγείας, από τον περασμένο Μάρτιο ολοκληρώθηκαν 6.155 προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, εκ των οποίων περίπου 3.000 είναι νοσηλευτικό προσωπικό.
Δρομολογήθηκαν παράλληλα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες εκκρεμούσαν από το παρελθόν, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι προκηρύξεις θέσεων στο ΕΣΥ:
- 942 μόνιμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι θα διοριστούν τις επόμενες εβδομάδες στα Νοσοκομεία όλης της χώρας
- 81 μόνιμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, σε νησιωτικές, παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές
- 1209 μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού για Υγειονομικές Δομές σε όλη την επικράτεια
Επίσης, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τέλος, από 14 Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο σύστημα υγείας 2.250 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας:1650 στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας.