Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια το ζήτημα δεν είναι αν θα έρθει το τρίτο κύμα αλλά πότε θα έρθει. Ο ίδιος επικαλούμενος την άποψη επιστημόνων υποστηρίζει ότι η σφοδρότητα του 3ου κύματος θα εξαρτηθεί από το πότε θα γίνει το άνοιγμα και το πώς θα γίνει.
«Και βγαίνουν οι επιστήμονες του ECDC, οι δικοί μας επιστήμονες και όλος ο πλανήτης και μιλάει για τρίτο κύμα το οποίο θα ξεκινήσει ανάλογα με το πότε και πώς θα ανοίξουν οι χώρες, είτε στα τέλη Δεκεμβρίου, είτε στις αρχές Ιανουαρίου. Προεξοφλούν οι επιστήμονες ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις κλιματολογικές συνθήκες, ανάλογα με το πώς θα ανοίξουμε και εάν θα ανοίξουμε ή δεν θα ανοίξουμε και το πόσο θα προσέξουμε, όσο πιο αργά γίνει, τόσο πιο αργά και στρωτά, θα έρθει το τρίτο κύμα. Όσο πιο νωρίς ανοίξουμε και χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τους υγειονομικούς κανόνες, τόσο πιο γρήγορα και τόσο πιο σφοδρά» ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και την εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε.
Μικρότερη μείωση κρουσμάτων από το αναμενόμενο
Ο Υπουργός Υγείας, παραδέχτηκε ότι τα κρούσματα μειώνονται λιγότερο από όσο περιμέναμε κάθε μέρα και συμπλήρωσε ότι «το Ε.Σ.Υ. πιέζεται, οι γιατροί μας είναι κουρασμένοι από την τεράστια μάχη που δίνουν σε αυτό το δεύτερο κύμα».
Παρόλα αυτά, επέμεινε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την ενίσχυση του ΕΣΥ ενώ προέβη σε μία σύγκριση με την κατάσταση του Συστήματος Υγείας, όπως το παρέλαβε από το ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.305 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα, 748 κλίνες Covid και 557 non-Covid, και συνεχίζουμε να εγκαινιάζουμε, να ανοίγουμε νέες κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, με lockdown ενός μήνα στη χώρα, είναι κατειλημμένες οι 1.083, από τη Λαμία και πάνω σχεδόν όλες. Παραλάβαμε 557 ΜΕΘ. Αυτή την εποχή, Δεκέμβριο μήνα, χωρίς κορονοϊό, και επί ΣΥΡΙΖΑ και πριν, υπήρχε αναμονή 35-50 συμπολιτών μας την ημέρα για κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δεν υπήρχε Covid, υπήρχε μόνο ο ιός της γρίπης και τα τροχαία, εγκεφαλικά, καρδιακά και οι ανάγκες των ανθρώπων. Και έμεναν 35-50 συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ και περίμεναν να βρουν ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, που ήταν το πιο ντροπιαστικό ρουσφέτι του πολιτικού συστήματος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης» είπε.
Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουν 4.000 πολίτες που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία της χώρας και έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για συγκεκριμένες πόλεις, «όπου η πίεση την οποία δεχόμαστε είναι αφόρητη».
Υπενθύμισε ότι στα Νοσοκομεία της Δράμας, της Κατερίνης, των Γιαννιτσών, των Σερρών, της Βέροιας, της Φλώρινας, της Έδεσσας στάλθηκαν επιπλέον 167 γιατροί, 265 νοσηλευτές και 110 άτομα λοιπό προσωπικό και 60 ιδιώτες γιατροί.
Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 300% οι ΜΕΘ μας και κατά 150% οι απλές κλίνες Covid
Εμβολιασμοί: Το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη όπου χρειάζεται
Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι για να φτιάξουμε ένα τείχος ανοσίας πρέπει η πλειοψηφία των Ελλήνων να εμβολιαστεί. Στη συνέχεια καθησύχασε για μία ακόμη φορά το κόσμο ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές και τον παρότρυνε να ενημερώνεται από έγκυρες πηγές.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι όπου ο πολίτης δεν μπορεί να πάει σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, τότε θα πηγαίνει το Κράτος (π.χ. γηροκομεία). «Θα υπάρχει πρόβλεψη για όλους τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν, για όλους τους συνανθρώπους μας οι οποίοι χρειάζονται στήριξη».
Τέλος, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες. Πρώτα θα εμβολιάσουμε υγειονομικούς, ευπαθείς ομάδες, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κλειστές δομές.