«Εφόσον παραστεί ανάγκη, ναι θα επιτάξουμε και προσωπικό σε άλλες περιοχές της χώρας», ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού.
Ο κ. Κοντοζαμάνης σχολίασε και την ισχνή ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα για ενίσχυση του συστήματος υγείας. Όπως εξήγησε, πράγματι μέχρι σήμερα οκτώ γιατροί έχουν κάνει χρήση της ΥΑ η οποία έχει δημοσιευθεί από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, εκτιμώντας πως θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Ανέφερε πάντως πως στις ΜΕΘ του ΕΣΥ υπηρετούν αυτή τη στιγμή 3.642 γιατροί και νοσηλεύτριες/νοσηλευτές. Εξ αυτών οι 820 είναι ιατροί.
Η στρατηγική των τεστ
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τεστ ο κύριος Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι ξεκινήσαμε με περίπου 850 τεστ την ημέρα την πρώτη περίοδο της πανδημίας, δηλαδή το μήνα Μάρτιο, και έχουμε φτάσει έως και τις 30.000 τεστ ημερησίως στη χώρα.
«Όπου χρειάζεται γίνονται τεστ, αλλά είναι λογικό τώρα η όποια μείωση να οφείλεται στο lockdown, καθώς οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δεν μπορούν να μεταβαίνουν σε πλατείες και να προσκαλούν τον κόσμο να προσέλθει για τεστ», πρόσθεσε.
«Είμαστε από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιούμε τεστ αντιγόνων και μάλιστα κατόπιν των οδηγιών της Επιτροπής των Ειδικών, η οποία και εξέδωσε και συγκεκριμένη οδηγία για την ενέργεια τους. Η στρατηγική μας αφορά όχι μόνο το μοριακό έλεγχο αλλά και τη διενέργεια ταχέων τεστ αντιγόνων σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, σε περιοχές όπου υπάρχουν συρροές, σε τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων, σε δομές όπως τα γηροκομεία και οι φυλακές».
Τόσο τα τεστ αντιγόνων όσο και τα μοριακά τεστ θα χρησιμοποιηθούν στον τακτικό και επαναληπτικό έλεγχο συγκεκριμένων ομάδων όπως είναι υγειονομική οι κρίσιμες δομές.