Ο νέος κοροναϊός και η προετοιμασία και θωράκιση της χώρας από την επιδημία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Όπως ανέφερε ο Υπουργός μετά το τέλος της συνεδρίασης, που διήρκησε δύο ώρες, συστήνεται Διατομεακή Επιτροπή σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό.
Ακόμη, εξουσιοδοτείται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να προβεί σε άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχυθούν τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς, ειδικούς επιστήμονες, την task force, τις πύλες εισόδου της χώρας. Οι προσλήψεις αναμένεται να είναι περίπου 200.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα μέχρι τώρα έχουν ελεγθχεί «28 ψευτο-ύποπτα περιστατικά και ένα αληθινά ύποπτο. Κανένα δεν είχε τη νόσο». Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του σχεδίου δράσης, λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ αυξημένη είναι ετοιμότητα και στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
«Αλλά ένα περιστατικό που έχει ένα χρόνο επώασης που μπορεί να φτάσει τις 10, τις 12, τις 14 μέρες, μπορεί να ξεφύγει από την πύλη εισόδου της χώρας και εκεί είναι αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό», συμπλήρωσε.
Η πιθανότητα κρούσματος τις επόμενες τρεις εβδομάδες υπάρχει, κατά τον κ. Τσιόδρα και υπάρχει επαγρύπνηση η οποία είναι ήδη πάρα πολύ αυξημένη. «Επαγρύπνηση, έγκαιρη αναγνώριση, εργαστηριακός έλεγχος και απομόνωση ενός περιστατικού που θα πληροί τον ορισμό κρούσματος», είναι τα απαραίτητα βήματα. Από την πλευρά του ο κ. Κίκιλιας ζήτησε να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας, το οποίο είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία.
Κατά τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο «υπάρχει επάρκεια μέτρων για ένα πρόβλημα το οποίο δεν υπάρχει. Δεν έχουμε ασθενή στην Ελλάδα. Και κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε αν τυχόν εμφανιστεί ασθενής, να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει». Σύμφωνα με το γιατρό, ο κοροναϊός έχει μία πολύ χαμηλή θνητότητα και δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός. Οι πιθανότητες να έχει κανείς μια πολύ άσχημη κατάληξη από αυτόν, είναι πολύ μικρές – κοντά στο 98% με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουμε – και πιθανότατα να έχει και καλή κατάληξη.
«Προτείνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανησυχία για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, να περιοριστούν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό. Οι γιατροί όλης της χώρας έχουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να διαχειριστούν μία τέτοια περίπτωση και προσπάθεια όλων είναι να μην εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας ή να μην εμφανιστούν και καθόλου προβλήματα».