Η συνεργασία και ο συντονισμός στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού COVID-19 βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Παρόν ο Β. Κικίλιας που πρότεινε τη δημιουργία ενός ψηφιακού εργαλείου για την ανταλλαγή πληροφοριών.
Πρόταση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία, Στ. Κυριακίδου ήταν μεταξύ άλλων η κοινή προμήθεια μέσων προσωπικής προστασίας, που υιοθετήθηκε από τους εκπροσώπους των κρατών – μελών. Ελλείψεις δεν υπάρχουν, όπως εξήγησε η κ. Κυριακίδου, αλλά η συνεργασία και η εφαρμογή συνεπούς σχεδίου προστασίας των πολιτών των κρατών-μελών εναντίον του κοροναϊού είναι απαραίτητη. Ετοιμότητα και συντονισμός είναι τα «κλειδιά», όπως τονίστηκε από όλους. Η Σλοβενία πρότεινε τη σύσταση ενός κοινού εργαστηρίου σε επίπεδο Ε.Ε.. Παρότι ένας τέτοιος φορέας δεν μπορεί να είναι έτοιμος για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας, πρόταση είναι να αρχίσει ο σχεδιασμός του για την επόμενη μεγάλη πανδημία.
Τη δημιουργία ενός πρακτικού εργαλείου, που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και να συμβάλλει σημαντικά στη μάχη κατά του νέου κοροναϊού και σε μελλοντικές προκλήσεις, πρότεινε ο Έλληνας Υπουργός Υγείας. Ο Β. Κικίλιας αφού αναφέρθηκε στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και υπογραμμίζοντας την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών πρότεινε τον ψηφιακό συγχρονισμό των κρατών – μελών.
«Άμεση πληροφόρηση δηλαδή για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού e-booklet για τον κοροναϊού ενός διαδικτυακού οδηγού που θα επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων στην Ε.Ε. σε πραγματικό χρόνο. Σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα, προσβάσιμη μόνο από τις αρμόδιες ομάδες διαχείρισης κρίσεων της κάθε χώρας ώστε να διασφαλιστεί και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Δεδομένα παλαιότερων και νεότερων κρουσμάτων, διασύνδεση και παρακολούθηση ασθενών, της εξέλιξης της υγείας τους και των θεραπευτικών προσεγγίσεων. Θα επιτρέψει την επιστημονική και επαγγελματική συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών», εξήγησε.
Ανάλογες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σε μια ειδική εφαρμογή που έχει ενισχυθεί με δεδομένα για το νέο κοροναϊό, υποστήριξε εκπρόσωπος του φορέα, που τόνισε πως απαιτείται ενίσχυση των φορέων των κρατών-μελών με προσωπικό.
Οι θάνατοι από τον ιό ξεπέρασαν σήμερα τους 1.360. Τις τελευταίες 24 ώρες, πέθαναν πάνω από 240 άνθρωποι, με τα κρούσματα πλέον να προσεγγίζουν τον αριθμό των 60.000. Η επαρχιακή επιτροπή υγείας της Χουμπέι, η επαρχία στην οποία ξέσπασε ο κοροναϊός, άρχισε να συμπεριλαμβάνει στην καταμέτρησή της κρούσματα τα οποία διαγιγνώσκονται με νέες κλινικές μεθόδους από σήμερα, Πέμπτη. Στο Βιετνάμ μια πόλη 10.000 κατοίκων όχι μακριά από την πρωτεύουσα Ανόι, τέθηκε σε καραντίνα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κοροναϊού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.