Κάποιοι ιοί του αναπνευστικού όπως ο ιός της γρίπης, αλλά και ο νέος κορονοϊός, εμφανίζουν μεταλλάξεις , δηλαδή μικροδιαφορές στο γενετικό του υλικό, όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Οι μεταλλάξεις αυτές μπορεί να επηρεάσουν την επιθετικότητα ενός ιού και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Αυτές οι μικροδιαφορές μπορούν να αναλυθούν με ειδικά επιστημονικά εργαλεία και να μας βοηθήσουν, ώστε να προσδιορίσουμε την προέλευση ενός στελέχους του ιού.
Οι ειδικοί είναι σε θέση να γνωρίζουν αν ένα στέλεχος του ιού που ανιχνεύτηκε σε έναν ασθενή στην Ελλάδα προέρχεται από μια χώρα της Ευρώπης ή της Ασίας. Αυτές οι αναλύσεις μπορεί να δείξουν επίσης αν κάποιες επιδημίες σχετίζονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, στην Ισλανδία ανακάλυψαν ότι τα περιστατικά προήλθαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στις ΗΠΑ από την άλλη, τα περιστατικά προέρχονται από πολλαπλές οδούς. Από την Κίνα φαίνεται ότι έφτασαν τα πρώτα κρούσματα τον Ιανουάριο και την Ευρώπη τον Φεβρουάριο. Η πορεία αυτή του ιού μπορεί να βοηθήσει στο να δημιουργηθούν νέες προβλέψεις για τη διασπορά του και να δούμε πώς μπορεί να κινηθεί στο μέλλον είτε αυτός είτε ένας παρόμοιος ιός και να παίρνουμε αντίστοιχα προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ειδικός λοιμωξιολόγος.
Πώς μεταλλάσσεται ο κορονοϊός - Τι θα γίνει με το εμβόλιο
"Με τα σημερινά δεδομένα η ανάλυση της συνολικής δομής του ιού, το ιικό γονιδίωμα όπως λέγεται δείχνει σχετικά ένα βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων τουλάχιστον συγκριτικά με τον ρυθμο μετάλλαξης της γρίπης. Ακόμα και τα πιο διαφορετικά στελέχη μεταξύ τους, έχουν περίπου 40 διαφορές από ένα σύνολο περισσότερων από 9.000 νουκλεοτίδια του ιού. Αυτό δίνει ελπίδες για την παρασκευή ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι", είπε ο Τσιόδρας.
Στην Ελλλάδα έχουμε αντίστοιχες επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με τον ιό, οι οποίες και μπορούν να μας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα γύρω από την πορεία του στη χώρα μας όπως είπε ο Σ.Τσιόδρας.
Μια επιστημονική ομάδα από την Ελβετία στην οποία αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η οποία αναλύει δείγματα του κορονοϊού από 36 χώρες πάντως “βλέπει” ότι η πορεια του ιού δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη, γεγονός το οποίο και θα βοηθήσει στην παρασκευή εμβολίου.