Συνολικά 5.824 συμπολίτες μας, δυνητικές επαφές κρουσμάτων ή ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού, βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα σε όλη τη χώρα, ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, 825 άτομα έχουν ολοκληρώσει το 7ημερο ή 14ημερο απομόνωσής και έχουν βγει από την καραντίνα.
Συνολικά έχουν γίνει μέχρι σήμερα, 1.116 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και 92 πολίτες έχουν βρεθεί εκτός σπιτιού ή πέριξ αυτού, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και να τους ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.
«Αυτοί οι έλεγχοι καραντίνας το επόμενο τριήμερο θα είναι σαρωτικοί σε όλη τη χώρα. Και καλούμε όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία απομόνωσης, να είναι πλήρως συμμορφωμένοι με τις προβλεπόμενες διατάξεις», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς. Θυμίζουμε ότι τα χρήματα από τα πρόστιμα θα πάνε για τη στήριξη του ΕΣΥ και των υγειονομικών.
Πως αποφασίζεται η καραντίνα περιοχών
Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται η κήρυξη κατάστασης ανάγκης ολόκληρων περιοχών και η επιβολή καραντίνας, ο κ. Χαρδαλιάς σημείως ότι οι τοπικοί επιπολασμοί με διάφορους αλγόριθμους, με διάφορα μοντέλα, βασισμένοι στα καθημερινά στοιχεία.
Η χώρα είναι χωρισμένη σε 13 χωροταξικά clusters, σε 52 πεδία ελέγχου, τα οποία ανά 12ωρο τρέχουμε τα απαραίτητα μοντέλα και τους απαραίτητους αλγόριθμους, ώστε να βλέπουμε την εξέλιξη ή τον πιθανό πολλαπλασιασμό κρουσμάτων.
«Αυτή είναι μία δύσκολη άσκηση. Βασίζεται σε στοιχεία τα οποία online μας παρέχονται από τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας. Και νομίζω σε συνεργασία και με την επιστημονική κοινότητα και τις κατευθύνσεις, μπορούμε ανά 12ωρο να προχωράμε σε κάποια συμπεράσματα και να παίρνουμε και τις ανάλογες αποφάσεις», πρόσθεσε.
Σύμφωνα, δε, με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, υπάρχει και πρόταση για συνεργασία με μεγάλο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού και με ακαδημαϊκούς στην Ελλάδα, για γεωχωρική ανάλυση των κρουσμάτων, η οποία θα παρέχει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.