Στην καταγραφή των θυμάτων θα μπορούσε να αναφέρεται ως αιτία θανάτου η επιπλοκή και όχι η νόσος Covid -19. Όπως είπε ο Σ.Τσιόδρας υπάρχουν κάποια περιστατικά όπως για παράδειγμα ένας ασθενής που έχει αιμορραγία εγκεφάλου και πάσχει και από τη νόσο Covid -19. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε το θύμα να καταγράφεται ότι πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία.
Όπως είπε ο ίδιος: “Θυμάμαι ένα περιστατικό, επρόκειτο για έναν ασθενή, ο οποίος νοσηλευόταν 4 μέρες στο νοσοκομείο και είχε αιμορραγία εγκεφάλου και διαπιστώθηκε ότι έπασχε και από Covid -19. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν και αναπνευστικά προβλήματα και διασωληνώνονται. Με ρώτησαν όταν πέθανε την πέμπτη μέρα αν τελικά θα καταγραφεί ως θάνατος από Covid -19 ή αιμορραγία εγκεφάλου” είπε και τόνισε ότι “ για να μην ρισκάρουμε ως χώρα να κάνουμε λανθασμένη καταγραφή των αριθμών των νεκρών, όπως γινόταν σε άλλες χώρες η καταγραφή, θεωρείται ως αιτία θανάτου η νόσος Covid -19 και όχι η επιπλοκή που αυτή ενδέχεται να είναι απόρροια του ιού.
“Τον συνοπολογίσαμε δηλαδή όπως και άλλους θανάτους ως θύμα του κορονοϊού. Αυτός ο κανόνας όπως είπε δεν επρόκειτο για έναν ενιαίο κανόνα στην Ευρωπαϊκή ΄'Ενωση. Να καταγράφουμε δηλαδή οποιονδήποτε ο οποίος πάσχει από τον κορονοϊό ότι πεθαίνει από τον ιό αυτό τον ίδιο” είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Και πρόσθεσε: “Ρισκάραμε να καταγράψουμε πιο πολλούς θανάτους, από το να καταγράψουμε πιο λίγους. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι δεν “υποκαταγράφουμε” χάρη στο δίκτυο Euromomo, το οποίο και καταγράφει όλες τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου. Το ίδιο κάνουμε πια και με τη γρίπη”. Όπως εξήγησε ο ειδικός, όποιος πεθαίνει και έχει γρίπη καταγράφεται ότι πέθανε από γρίπη στην ΕΕ πλέον. Ωστόσο, η οδηγία αυτή δεν υπάρχει για την νόσο Covid -19 όπως διευκρίνισε.