Μετά το άνοιγμα του τουρισμού τα κρούσματα κορονοϊού είναι φανερά αυξημένα, καθώς πολλοί τουρίστες διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό κατά τους ελέγχους τους είτε στα αεροδρόμια είτε στα χερσαία σύνορα της χώρας.
Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση είναι η χαλαρότητα που δείχνουν οι Έλληνες στην τήρηση των μέτρων περιορισμού διασποράς του κορονοϊού.
Γι΄αυτό θα συγκαλεστεί στις 12 και 30 έκτακτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης για τον έλεγχο της επιδημίας.
Σε αυτήν κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει να προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους και σε αύξηση των προστίμων, κάτι που αρχικά ήθελε να αποφύγει το Μαξίμου λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει από την πανδημία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα «η Κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου που έχει στη διάθεσή της, για να προστατεύσει τους πολλούς υπεύθυνους, από τους λίγους επιπόλαιους. Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά. Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα γίνονται πιο αυστηρά».
Το plan b σε περίπτωση έξαρσης
Η κυβέρνηση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμο ένα plan b, που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Πρόκειται για σχέδιο που περιλαμβάνει τρία στάδια, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος».
Αυτό περιλαμβάνει:
1. Ελέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στην Ελλάδα, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.
Στο μικροσκόπιο παραλίες, πανηγύρια, μεταφορικά μέσα και επιχειρήσεις
Η μη εφαρμογή των μέτρων στις παραλίες, σε πανηγύρια και μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν προβληματίσει έντονα την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, οι εικόνες συνωστισμού σε οργανωμένες παραλίες, η μη τήρηση των αποστάσεων σε beach bar αποτελούν όλο και πιο συχνά φαινόμενα, καθώς μπαίνουμε πιο βαθιά μέσα στο καλοκαίρι.
Επιπλέον, οι εικόνες συγχρωτισμού σε πανηγύρια στην Αρκαδία, τον Αυλώνα και τη Βοιωτία έχουν ανησυχήσει έντονα τους κυβερνητικούς ιθύνοντες για τον έλεγχο της πανδημίας, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης του ιό αυξάνεται.
Έτσι, δεν αποκλείεται να ζητήσουν να μπει "λουκέτο" στα πανηγύρια, καθώς η κατάσταση δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί.
Εξίσου προβληματικές είναι και οι εικόνες επιβατών στα ΜΜΜ, οι οποίοι δε φοράνε μάσκα ή συνωστίζονται ο ένας πάνω στον άλλο, με συνέπεια ο κίνδυνος να αυξάνεται κατακόρυφα
Τέλος, σε επιχειρήσεις, όπως καφετέριες και νυχτερινά κέντρα που δεν τηρούνται πιστά τα μέτρα, η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση, αυξάνοντας την περίοδο που θα μπαίνει λουκέτο, σε περίπτωση που παρατηρείται παραβίαση των οδηγιών. Η αύξηση των προστίμων θεωρείται, επίσης, πολύ πιθανή για όσες επιχειρήσεις δεν ακολουθούν τις κυβερνητικές εντολές.
Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί μετά τη χθεσινή (9/7) έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για το νέο κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ. Στα 50 τα νέα κρούσματα, με την πλειονότητα να είναι ταξιδιώτες. Αυξημένος ήταν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού είναι 50, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Αλλά 3 εισαγόμενα κρούσματα αφορούν σε ταξιδιώτες που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Τα υπόλοιπα κρούσματα εντοπίζονται:
- 7 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- 6 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- 6 στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- 2 στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
- 1 στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
- 1 στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης
Το γεγονός ότι πολλά από τα προαναφερθέντα κρούσματα στις Περιφέρειες της Ελλάδος είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχει εντοπιστεί ακόμα συσχετισθεί επιδημιολογικά με άλλα κρούσματα είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο την κυβέρνηση.