Στις 210 ανέρχονται αυτή τη στιγμή οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ που έχουν αναλάβει το έργο της λήψης δειγμάτων για τεστ για τον κορονοϊό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας κατά την παρουσίαση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του Οργανισμού, αυτή την εβδομάδα θα προσληφθούν άλλοι 50 νοσηλευτές, με στόχο να φθάσει ο ΕΟΔΥ τις 500 ΚΟΜΥ και να τις ξεπεράσει.
Οι 210 ΚΟΜΥ έχουν πραγματοποιήσει 39 χιλιάδες αποστολές και 75 χιλιάδες τεστ.
«Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να βρεθούμε παντού: στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα σύνορα την Κρήτη, στον Προμαχώνα, σε λιμάνια και κάποια αεροδρόμια. Να κάνουμε τεστ και ιχνηλατήσεις», πρόσθεσε ο κ. Αρκουμανέας.
Ο Προμαχώνας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθώς είναι το βασικό χερσαίο σύνορο της χώρας και η προσέλευση των τουριστών είναι μεγάλη.
Το νέο πληροφοριακό σύστημα
Το σύστημα που αναπτύχθηκε για τον ΕΟΔΥ, είναι ένα software διαχείρισης στόλου, μοναδικό στην Εύρωπη, που επιτρέπει την παρακολούθηση, ανά πάσα στιγμή, των κινητών μονάδων, σε real time.
Όπως εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας, στις πύλες εισόδου της χώρας αυτό που μέχρι τώρα είναι χρονοβόρο, είναι η καταχώρηση των στοιχείων από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, η οποία γίνεται χειροκίνητα.
Με το νέο σύστημα, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από αύριο-μεθαύριο, και τις νέες φορητές συσκευές ιατρικού τύπου που χρησιμοποιει, θα σκανάρεται το PFL, ο κωδικός δηλαδή που έχει κάθε επισκέπτης μετά τη συμπλήρωση της φόρμας περίπου 48 ώρες πριν την είσοδο του στη χώρα. Με το σκανάρισμα του PFL θα περνάνε τα στοιχεία αυτόματα, ενώ η συσκευή παρέχει και την δυνατότητα θερμομέτρησης.
«Από 3 και 5 λεπτά, υπό δύσκολες συνθήκες στο τελωνείου του Προμαχώνα, η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα και θα διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Η ροή και η πληροφορία online θα μας είναι διαθέσιμη σε real time, μειώνοντας στο 90% τη διαδικασία καταχώρησης των στοιχείων και λήψης δείγματος», εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας. Η νέα αυτή τη διαδικασία θα συνεπάγεται και μηδενικά λάθη και ακριβές «data entry», ενώ θα ενημερώνονται και άμεσα τα εργαστήρια που θα λαμβάνουν τα δείγματα.
«Σημαντική ημέρα για τον Οργανισμό, καθώς με την ένταξη τεχνολογίας στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται όλους αυτούς, θα βελτιωθεί η διαδικασία και τους εργαζόμενους, ενώ θα παρέχει και στον ΕΟΔΥ, το Υπουργείο και τον Πρωθυπουργό που έχουμε διαθέσιμα κλιμάκια ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού.
Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης MEDISYS είναι «made in Greece» εξήγησε ο Γεώργιος Πλαβούκος εκπρόσωπος της εταιρείας πληροφορικής MainSys.
Είναι συνδεδεμένο με το Μητρώο COVID-19, ενώ χρησιμοποιεί barcode και QR Code.
«Το κεντρικό σύστημα διαχείρισης, ο εγκέφαλος της διαδικασίας, όταν δέχεται ένα δείγμα ή ένα αίτημα ότι πρέπει να γίνει σε κάποιο σημείο έλεγχος, το αναθέτει στις αντίστοιχες ΚΟΜΥ, που μπορούν να εξυπηρετήσουν το περιστατικό, με ηχητική διαχείριση στις φορητές τους συσκευές», εξήγησε ο κ. Πλαβούκος.
Το σύστημα παρέχει τη συγκεκριμένη διεύθυνση, μέσω GPS, παρέχοντας real-time τις αποστάσεις, συνυπολογίζοντας και την κίνηση. Ο ΕΟΔΥ μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς που βρίσκονται οι ΚΟΜΥ και ειδοποιείται αν για κάποιο λόγο είναι σε σημείο που δεν πρέπει. Κεντρικά, ο ΕΟΔΥ, γνωρίζει την πυκνότητα των περιστατικών και στοιχεία, καθώς και που βρίσκονται όλες οι Μονάδες για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών.
Οι φορητές συσκευές έχουν ενσωματωμένο θερμόμετρο και είναι από ειδικό αντιμικροβιακό υλικό, μεταξύ άλλων.