Μετά τη ψυχρολουσία με το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων (2166), κυβέρνηση και Λοιμωξιολόγοι επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την επιδημιολογική εικόνα σε όλη την Ελλάδα.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτει έντονη ανησυχία για την τροπή που έχει πάρει ο ιός σε 3 περιφέρειες της χώρας. Ειδικότερα, επικρατεί έντονος προβληματισμός ανάμεσα στους ειδικούς για την επιδημιολογική εικόνα στις Περιφέρειες Ροδόπης και Λάρισας. Ακολουθεί η Περιφέρεια Δράμας όσον αφορά την προβληματική επιδημιολογική κατάσταση.
Οι ανησυχίες αντανακλούνται στο χάρτη των κρουσμάτων των τελευταίων 2 ημερών.
- Περιφέρεια Λάρισας: 159
- Περιφέρεια Ροδόπης: 150
- Περιφέρεια Δράμας: 105
Θυμίζουμε ότι αυτές οι περιοχές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη ζώνη αυξημένου κινδύνου. Στην "κόκκινη ζώνη». Ωστόσο, αν συνεχισουν να παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα περάσουν στην γκρίζα ζώνη.
Αυτή τη στιγμή στη γκρίζα ζώνη βρίσκονται η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες στις οποίες ισχύει ολικό lockdown, σχεδόν παρόμοιο με αυτό του πρώτου κύματος.
Ο Μαγιορκίνης έβαλε στην επιδημιολογική ζυγαριά Θεσσαλονίκη και Αττική - Το νούμερο που κάνει τη διαφορά
Κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα χαρακτηριστικά του κορονοϊού στην Αττική και τα συνέκρινε με αυτά της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
«Αρκετά μεγαλύτερη είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε 24 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σχέση με την Αττική.
Συμπλήρωσε ότι αυτή η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενώ είχε Rt μικρότερο της μονάδας στις αρχές Οκτωβρίου, υπήρξε δραματική αύξηση και κορύφωση του Rt εντός του τρίτου δεκαημένου του Οκτωβρίου.