Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
«Αρκετά μεγαλύτερη είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε 24 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σχέση με την Αττική.
Συμπλήρωσε ότι αυτή η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενώ είχε Rt μικρότερο της μονάδας στις αρχές Οκτωβρίου, υπήρξε δραματική αύξηση και κορύφωση του Rt εντός του τρίτου δεκαημένου του Οκτωβρίου.
Η κατανομή κρουσμάτων ανά ηλικία - Το νούμερο που προκαλεί ανησυχία
Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, ο κ Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι οι νέοι 19 - 39 έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση, ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά 1 εκατ αντίστοιχου πληθυσμού.
Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 - 65 που έφτασε πάνω από τις 250 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.
Οι ηλικίες 1-18 διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, παραμένοντας σε 50 -70 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.
Ωστόσο, ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες 65+, οι οποίες έφτασαν τις 100 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Το συγκεκριμένο νούμερο τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να το προσέξουμε διότι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ανήκουν οι περισσότερες ευπαθείς ομάδες, που επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας, Επίσης, μεγάλη βαρύτητα έχει και η μεγάλη αύξηση στην ηλικία 40-65 διότι αποτελούν τη δεύτερη σημαντική ηλικιακή ομάδα που επιβαρύνει στο ΕΣΥ.
Τέλος, ανέφερε ότι ο 7ημερος κυλιομένος μέσος όρος των θανάτων έχει ανέλθει στους 10 ανά ημέρα. και ότι η πίεση μεγαλώνει στο βόρειο μέρος της χώρας.