“Θεώρησα πώς πρέπει να σας πω κάποια πράγματα για τη σοβαρή νόσο. Είναι ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία. Άρα μπορεί να νοσήσουν όλοι και νέοι νοσούν” τόνισε ο Τσιόδρας.
Και υπογράμμισε: “Η Ιταλία καταγράφει 25% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μεταξύ ατόμων ηλικίας από 19 - 50 ετών. Στην Ισπανία το 33% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι ηλικίας κάτω των 44 ετών. Στις ΗΠΑ, το αμερικανικό Κέντρο πρόληψης νοσημάτων καταγράφει 29% των περιπτώσεων σε ηλικίας 20 - 44 ετών.
Τι δείχνουν οι αριθμοί στην Ελλάδα
“Στην πατρίδα μας, στο σύνολο των κρουσμάτων που μέχρι τώρα γνωρίζουμε, είναι μεταξύ 40 και 64 ετών. Το 45% της νόσου έχει κατραγραφεί. Ένα 31% της νόσου σε ηλικίες από 18 έως 39 ετών” είπε ο ειδικός λοιμωξιολογός και πρόσθεσε ότι :“Στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά, μόλις το 2.8% της νόσου, 47 κρούσματα έχουν καταγραφεί.
Ακόμα πιο δύσκολο να εξηγηθεί είναι οι σπάνιοι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες. “Αποφάσισα να σας εξηγήσω αυτό που λέμε παθογένεια της νόσου. Αυτό που όλοι οι επιστήμονες στον κόσμο ψάχνουν” τόνισε.
Όπως δήλωσε: “ Φυσικά και δεν το γνωρίζω, αλλά γίνεται τεράστια ερευνητική προσπάθεια για να βρούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Για αυτό, άντλησα πληροφορίες από πολύ πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις”
“Πέρα από την ηλικία, πέρα από τα υποκείμενα νοσήματα, τι άλλο υπάρχει και νοσούν καμία φορά, ευτυχώς σπάνια, νέοι άνθρωποι σοβαρά; αναρωτήθηκε ο κυριος Τσιόδρας.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός και παιδιά: Ειδικοί εξηγούν γιατί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις
H απάντηση μάλλον βρίσκεται στα γονίδια - Το συγκλονιστικό παράδειγμα με το σφουγγάρι
Η απάντηση όπως εξήγησε ο ειδικός είπε ότι μάλλον βρίσκεται στο γεγονός υπάρχουν ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά. Όπως το γονίδιο του υποδοχέα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό, θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα αυτή να είναι λίγο πιο ανοικτή ή λίγο πιο κλειστή, ώστε να διευκολύνεται ή να δυσκολεύεται η πρόσβασή του ιού στον οργανισμό μας.
Επίσης, υπάρχει μια ουσία όπως εξήγησε η οποία βοηθά τον πνεύμονά μας. Έδωσε ένα παράδειγμα με ένα σφουγγάρι. “Φανταστείτε ότι το σφουγγάρι με την ουσία αυτή που δρα σαν απορρυπαντικό στους πνεύμονές μας ότι γίνεται πιο μαλακο και ευκαμπτο” είπε. “Αυτό ονομάζεται επιφανειοδραστικός παράγοντας και μπορεί να εξαντλείται πολύ γρήγορα σε αυτούς τους ασθενείς που μολυνθεί με τον κορονοϊο και δεν πάνε τόσο καλά ακόμα και όταν είναι στον αναπνευστήρα” εξήγησε.
Πώς ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό μας στον ιό - Η καταιγίδα φλεγμονής στους νέους και απόλυτα υγιείς
“Σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, νέους και υγιείς ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύζει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα” είπε στην προσπάθειά του να εξηγήσει τους θανάτους των νέων.
Ο οργανισμός που λειτουργεί όπως πρέπει δηλαδή στην προσπάθειά του να μπλοκάρει τον ιό όπως πρέπει καταρρέει…
Επίσης, πολλοί νέοι ενδέχεται να μην παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης είπε ο ειδικός για αυτό επανέλαβε ότι για αυτό πρέπει να παίρνουμε όλοι να μέτρα προστασίας.