Τα τελευταία χρόνια το ενδεχόμενο αυξήσεων σε τιμές φαρμάκων αποτελούσε ουσιαστικά "ταμπού". Τιμές δεν αυξάνονταν ακόμη και αν επρόκειτο για τη διόρθωση στρεβλώσεων, όπως οι περιπτώσεις σκευασμάτων που βρίσκονταν να πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη και από τη χαμηλότερη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την αγορά.
Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές καθιστούν εν αμφιβόλω την παραμονή των σκευασμάτων αυτών στην ελληνική αγορά. Άλλωστε το φαινόμενο της υποκατάστασης, κατά το οποίο οικονομικότερα φάρμακα, των οποίων η διάθεση καθίσταται μη βιώσιμη και σταματά, υποκαθίστανται με ακριβότερα, αποτελεί σταθερό εμπόδιο στις όποιες προσπάθειες εξορθολογισμού της δαπάνης.
Διαβάστε σχετικά ⇒ Αμετακίνητο «αγκάθι» για τις δαπάνες η υποκατάσταση, σε μια ανοδική φαρμακευτική αγορά
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που εκτιμάται ότι συμβάλλει εν μέρει και στο ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά, αποφασίστηκε να υπάρξουν αυξήσεις τιμών σε φάρμακα με χαμηλές τιμές.
Η απόφαση, μάλιστα, είχε ληφθεί ήδη από το καλοκαίρι, πριν τα προβλήματα των ελλείψεων δυναμιτίσουν την κατάσταση, όπως ανέφερε κατά τη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης «αφορά στην προσπάθεια μην υπάρχει υποκατάσταση φτηνών φαρμάκων με ακριβά φάρμακα, και να παραμείνουν τα φτηνά στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι θα πρόκειται για πολύ φτηνά σκευάσματα με τιμές 1, 2 ή 3 ευρώ και τα οποία κοστολογικά είναι ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες 60 και 70 ευρώ».
Η συμμετοχή των πολιτών και η επιπλέον δαπάνη ΕΟΠΥΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις θα αφορούν σε κάθε περίπτωση φάρμακα με τιμή πώλησης κάτω των 5 ευρώ, αν και υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε διορθώσεις προς τα πάνω και σε σκευάσματα υψηλότερης τιμής, που όμως έχουν τιμολογηθεί σημαντικά χαμηλότερα από το προβλεπόμενο.
Βάσει του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, του καταλόγου με τη διατίμηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, τιμή κάτω των 3 ευρώ έχουν περίπου 1.350 κωδικοί, ενώ τιμή κάτω των 5 ευρώ έχουν περίπου 2,5 χιλιάδες.
Αφορά κυρίως γενόσημα, αλλά και off patent φάρμακα, δηλαδή πρωτότυπα φάρμακα που έχουν χάσει την προστασία της πατέντας τους, διαφόρων θεραπευτικών κατηγοριών, μεταξύ αυτών αντιδιαβητικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αγχολυτικά κλπ.
Όπως είναι αναμενόμενο, η αύξηση των τιμών θα σημάνει και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, που θα ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ, φθάνοντας ενδεχομένως και τα 20 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη αναμένεται να καλυφθεί με επιπλέον κονδύλι που θα εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών.
Για τους πολίτες δεν αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση καθώς αρκετά από αυτά τα σκευάσματα αφορούν χρόνιες και σοβαρές παθήσεις και η συμμετοχή των πολιτών είναι μηδενική. Όπου υπάρχει συμμετοχή, η αύξηση δεν αναμένεται να είναι αισθητή.
«Θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος γιατί αφορούν και φάρμακα τα οποία δεν έχουν σημαντική συμμετοχή. Οι δε τυχόν, αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ που συνδέονται στο να μην υπάρχει υποκατάσταση με ακριβά φάρμακα, δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη», ξεκαθάρισε ο κ. Πλεύρης.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτών των αλλαγών, οι φαρμακευτικές εταιρείες αναμένεται να αρχίσουν άμεσα να υποβάλλουν σχετικά αιτήματα αύξησης τιμής των σκευασμάτων τους, που πληρούν τις προϋποθέσεις.
Τα αιτήματα αναμένεται να εξεταστούν στο τέλος του Ιανουαρίου, ώστε να ακολουθήσει και η έκδοση νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, με την απαραίτητη Υπουργική Απόφαση, με όσα φάρμακα αυξηθούν.