Θερμή ήταν η ανταπόκριση επιστημονικών, αυτοδιοικητικών φορέων, Δήμων, αλλά και γονιών στη Ημερίδα με θέμα «ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ & COVID-19»,που διοργάνωσε διαδικτυακά ο τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια για την προστασία της ψυχικής υγείας των πολιτών της Αττικής αλλά και των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης.
Στην Ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμούς εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, η Υφ. Υγείας Ζ. Ράπτη και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Α. Μπίνης. Τοποθετήσεις έκαναν οι ψυχολόγοι της Περιφέρειας Αττικής Β. Σπύρου, Β. Ολλανδέζου, Α. Ζούπα, Μ. Αννίνου και ο Τομεάρχης Πολιτισμού και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις Χ. Ρώμας. Την εκδήλωση συντόνισε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ενώ παρεμβάσεις έκανε ο Επιστημονικός Συνεργάτης και Διευθυντής του Γραφείου του Περιφερειάρχη Α. Μανίκας.
Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Γ. Δημόπουλος, Θ. Αυγερινός, Μ. Κουρή, Δ. Νάνου, Α. Λεωτσάκος, Λ. Κεφαλογιάννη και Διευθυντές Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Στο χαιρετισμό της η Υφ. Υγείας Ζ. Ράπτη συνεχάρη τον κ. Πατούλη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Ημερίδας, σημειώνοντας την εξαιρετική συνεργασία που έχουν, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ψυχολογία των παιδιών είναι σημαντικές με κυριότερες το διπλασιασμό ποσοστών θλίψης και κατάθλιψης στους εφήβους αλλά και την αύξηση των αυτοτραυματισμών. «Η πανδημία έφερε ραγδαίες αλλαγές στις ζωές των παιδιών» ανέφερε και τόνισε πως το Υπουργείο Υγείας έδωσε έμφαση στη δρομολόγηση δράσεων όπως η δημιουργία δομών για τη ψυχολογική στήριξη των παιδιών, η στήριξη της ψυχολογίας των συμπολιτών μας, η δημιουργία πλατφόρμας τηλεψυχιατρικής, αλλά και η δημιουργία κινητών ομάδων στήριξης της ψυχικής υγείας. Κλείνοντας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι σταθερός αρωγός σε κάθε δράση προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Διοικητής της Αρχής Διαφάνειας Α. Μπίνης επεσήμανε ότι η υγειονομική αυτή κρίση ανέδειξε τη σημασία της ομαδικής και συγκροτημένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. «Σφυρηλατήθηκαν ισχυροί δεσμοί και συνεργασίες που θα μείνουν και στην μετά covid εποχή αποτελώντας βασικό μοχλό για την αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας και της κοινωνικής ευημερίας», επισήμανε. Γ. Πατούλης: « Στόχος μας να γίνει η Αττική, μία «πράσινη» Περιφέρεια Υγείας και Ευζωίας».
Την πιλοτική λειτουργία Γραφείου Ψυχολογικής Υποστήριξης Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η διοίκηση στην προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, ανακοίνωσε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Όπως ανέφερε η νέα αυτή Δομή θα παρέχει τη δυνατότητα βραχείας συμβουλευτικής υποστήριξης σε κάθε ενδιαφερόμενο, από ειδική επιστημονική ομάδα, εστιάζοντας στις ψυχολογικές προκλήσεις της πανδημίας, σε ευρύτερα θέματα ψυχολογικής επιβάρυνσης, στην ψυχική ενδυνάμωση του ατόμου, στη βελτίωση των επαγγελματικών σχέσεων, καθώς επίσης και στην προώθηση της εποικοδομητικής επικοινωνίας στον εργασιακό μας χώρο.
Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους ψυχολόγους της Περιφέρειας αλλά και κάθε επαγγελματία ψυχικής υγείας της χώρας, για το διαρκές επιστημονικό έργο και την προσφορά τους καθ’ όλη την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αλλά και την ουσιαστική υποστήριξη που παρέχουν στην ψυχική υγεία της οικογένειας και των παιδιών. Παράλληλα συνεχάρη όλους τους γονείς που καλούνται σε μία δύσκολη συγκυρία να συμπαρασταθούν στα παιδιά τους και να στηρίξουν τις ψυχικές ανάγκες τους.
«Η έγνοια μας στην Περιφέρεια Αττικής για την ψυχική υγεία των συμπολιτών μας, όλων των ηλικιών, -από την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, έως και τα άτομα της τρίτης ηλικίας και την άνοια,- αποτυπώνεται στο φάσμα των δράσεων που υποστηρίζουμε και των πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει και μέσα από τη συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές ψυχιατρικές κλινικές» σημείωσε ο κ. Πατούλης και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο τηλεφωνικό κέντρο 1110 που δημιούργησε η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΙΣΑ.
«Τα ειδικά τμήματα ψυχικής Υποστήριξης που οργανώθηκαν στο 1110 αποκλειστικά
- για την οικογένεια
- την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας
- αλλά και για υποστήριξη οικογενειών νοσούντων από τον covid,
ήταν πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από τον πρώτο μήνα, τον Μάρτιο του ’20∙ σημείωσε και πρόσθεσε πως επανδρώθηκε με ομάδα ειδικών κοινωνικών ψυχολόγων και ψυχιάτρων, ενώ συνεργάστηκε, μάλιστα, σε ερευνητικά πρωτόκολλα τόσο με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,- ως προς την έρευνα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του κόβιντ 19 στους νοσούντες ασθενείς και τις οικογένειές τους, όσο και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, για το ψυχοκοινωνικό αποτύπωμα της Πανδημίας στην κοινωνία μας, στο κάθε άτομο προσωπικά, στους εργασιακούς χώρους αλλά και στην κάθε οικογένεια.
Επισημαίνεται πως οι ειδικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι, ψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί απαντούν δωρεάν μέχρι και σήμερα, καθημερινά, σε γονείς για προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους, όλων των ηλικιών:
- από νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας που βρέθηκαν κλεισμένα στο σπίτι,
- ή και μεγαλύτερα παιδιά σε ότι αφορά την κοινωνικοποίηση ή την παρατεταμένη έκθεσή τους στον υπολογιστή,
- παιδιά χωρίς διάγνωση, τα οποία μπορεί να εμφανίζουν ευερεθιστότητα ή επιθετικότητα,
- όπως και για παιδιά με διάγνωση ΔΕΠΥ, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα, και αναπτυξιακά προβλήματα.
Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επικοινωνεί καθημερινά απο τις 11.00 μέχρι τις 15.00 το πρωί για τηλεφωνική συμβουλευτική ή για προγραμματισμό δια ζώσης συνάντησης, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράλληλα ανέφερε ότι υπηρεσίες Υποστήριξης Ψυχικής Υγείας παρέχουν και τα ΚΕΠ Υγείας τα οποία δημιουργούνται στους δήμους της Αττικής με στόχο την Πρόληψη Υγείας.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως για τη διοίκηση της Περιφέρειας στόχος είναι να γίνει η Αττική μία «πράσινη» Περιφέρεια Υγείας και Ευζωίας και σ΄αυτό το πλαίσιο ανέφερε χαρακτηριστικά: « Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποδεικνύουμε ότι τασσόμαστε στο πλευρό κάθε εργαζόμενου της Αυτοδικοίκησης , διότι για εμάς πρώτα είναι ο Άνθρωπος, όπως και ο θεσμός της οικογένειας, αλλά και η διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών εργασίας για όλους. Η υγιής κοινωνία που οραματιζόμαστε, και η Υγιής Περιφέρεια που με συστηματικά βήματα οικοδομούμε στην Αττική, προσδοκά τα μέγιστα από όλους μας».
Οι ψυχολόγοι της Περιφέρειας στις τοποθετήσεις τους εστίασαν σε ζητήματα που σχετίζονται με τις Ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά, τις Οδηγίες διαχείρισης για τους γονείς, τα αιτήματα γονέων και παιδιών στις γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και το πώς προχωράμε στη μετά covid εποχή.
Στον χαιρετισμό του ο τομεάρχης Πολιτισμού Χ. Ρώμας τόνισε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας εστιάζει και στον πολιτισμό των σχέσεων και στο πλαίσιο αυτό έχει πρωτοστατήσει σε δράσεις υποστήριξης της συναισθηματικής υγείας και ψυχολογικής θωράκισης των πολιτών, καθώς ο άνθρωπος είναι «σε πρώτο επίπεδο».
Προλογίζοντας τον Περιφερειάρχη ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης επισήμανε πως η Ημερίδα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, τονίζοντας παράλληλα πως η Περιφέρεια από την αρχή της πανδημίας κινήθηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά, κρατώντας «όρθιες» νευραλγικές δομές όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ δημιούργησε υπόβαθρο για την καλύτερη ανάπτυξη των κυβερνητικών πολιτικών.