Συγκεκριμένα, στη δήλωσή της η κυρία Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει τα εξής: «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος εστιάζει στην προστασία των παιδιών από τον καπνό, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο του αγώνα μας για μια γενιά χωρίς καπνό, καθώς ο μέσος καπνιστής ξεκινά το κάπνισμα από το τέλος της εφηβείας και πολλά νέα προϊόντα της αγοράς απευθύνονται άμεσα στα παιδιά και τους νέους. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, θέσαμε ως στόχο τη δημιουργία μιας «γενιάς χωρίς καπνό» έως το 2040. Ο στόχος αυτός, βάσει του οποίου λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα καταναλώνει προϊόντα καπνού, θα ωφελήσει τους πάντες, δημιουργώντας έναν κόσμο χωρίς καπνό και χωρίς νικοτίνη για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Εδώ και καιρό, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει στις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρώπη και παγκοσμίως για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού και την καταπολέμηση της εξάρτησης από τη νικοτίνη, μεταξύ άλλων ρυθμίζοντας νομικά τα προϊόντα καπνού, περιορίζοντας τη διαφήμιση και τις χορηγίες και διεξάγοντας αντικαπνιστικές εκστρατείες.
Πρόσφατα, η ΕΕ απαγόρευσε τη διάθεση στην αγορά αρωματισμένων θερμαινόμενων προϊόντων καπνού και έθεσε αυστηρότερες προϋποθέσεις επισήμανσής τους. Συνεχίζουμε τις εργασίες μας για τη λήψη περαιτέρω μέτρων περιορισμού και ελέγχου της κατανάλωσης καπνού στην ΕΕ, μέσω μιας συνολικής αξιολόγησης του νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο του καπνού, ώστε να προετοιμαστούμε για την ενδεχόμενη αναθεώρηση της οδηγίας κατά την επόμενη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου του 2009 για περιβάλλοντα χωρίς καπνό και αερολύματα έχουν επίσης σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Η κατανάλωση καπνού προξενεί 700.000 θανάτους ετησίως στην ΕΕ, αποτελώντας τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία, ο οποίος θα μπορούσε να αποφευχθεί. Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ οι καπνιστές είναι επίσης πιθανότερο να εμφανίσουν πολλές ασθένειες λόγω της κατανάλωσης καπνού, όπως καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις.
Το κάπνισμα, ο εθισμός στη νικοτίνη και οι ασθένειες που προκαλεί ο καπνός δεν έχουν θέση στο μέλλον της Ευρώπης. »