Κάθε 15 μέρες εξάλλου θα γίνεται επαναξιολόγηση των μέτρων και αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν είναι καλοί θα λαμβάνονται μέτρα.
Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, ξεκαθάρισε την Τρίτη 7/10, ότι ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας και μουσικής, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Το σκεπτικό πίσω από την ουσιαστική κατάργηση που lockdown σχετίζεται όχι μόνο στην κόπωση των πολιτών αλλά και στα παγκόσμια δεδομένα τα οποία για την ώρα είναι ευχάριστα, γεγονός το οποίο μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Υπενθυμίζεται ότι τη Πέμπτη 8/10, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.249 νέα κρούσματα, 33 νεκρούς και 335 διασωληνωμένους.
Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις ΜΕΘ, δεν υπάρχει κύμα υψηλής έντασης
Την αισιοδοξία για την παγκόσμια πορεία της πανδημίας εξήγησε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, παραθέτοντας μία σειρά από επιδημιολογικά δεδομένα, κατά τη ενημέρωση για τον κορονοϊό.
«Η παγκόσμια επιδημιολογικη εικόνα μας δείχνει πλέον ότι μέσω του εμβολιασμου η ένταση της πανδημίας είναι ελεγχόμενη και ότι η πίεση στις ΜΕΘ είναι πιο διαχειρίσιμη. Αυτή είναι η παγκόσμια εικόνα. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει παρατηρηθεί κύμα υψηλής έντασης σε χώρες που έχουν ξεπεράσει το 50% στους εμβολιασμούς.
«Έχουμε λοιπόν, μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πανδημία περνάει σε μία περίοδο συγκρατημένης ύφεσης, με την πτώση των συνολικών διαγνώσεων και θανάτων να βρίσκονται στη πιο μακροχρόνια συρρίκνωση που έχουμε δει εδώ και περίπου ένα χρόνο» σχολίασε ο καθηγητής.
Και κατέληξε «Το γεγονός ότι αυτή η παγκόσμια συρρίκνωση που βλέπουμε και στη χώρα μας, έχει γίνει με πολύ ηπιότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης κάνει τους ειδικούς αισιόδοξους».
«Δεν πετάμε τις μάσκες, να μην παρεξηγούν τις οδηγίες οι εμβολιασμένοι»
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε όπως τόνισαν οι Μίνα Γκάγκα και Βάνα Παπαυεγγέλου, αμφότερες οι οποίες επανέλαβαν την σημασία του εμβολιασμού.Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης ότι ειδικά οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να παρεξηγήσουν τις οδηγίες.
Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας τόνισε ότι παρά τα μέτρα που δίνουν μεγαλύτερες ελευθερίες σε όσους έχουν εμβολιαστεί, όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τον μεγάλο συγχρωτισμό. «Δεν βγάζουμε την μάσκα στο σουπερμάρκετ, ούτε στο σινεμά, δεν βγάζουμε την μάσκα για να χορέψουμε αγκαλιά χωρίς καμία προφύλαξη» τόνισε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, επισήμανε πως οι εμβολιασμένοι έχουν στο εξής μία μεγαλύτερη ελευθερία, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ασφάλειας που υπάρχει χάρη στον εμβολιασμό, και κάλεσε για μια ακόμη φορά να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη.
Η κυρία Γκάγκα αναφέρθηκε και στα παιδικά πάρτυ στην αρχή της ομιλίας της, εξηγώντας ότι αυτό που θέλουμε είναι τα παιδιά να είναι κοινωνικοποιημένα και γι αυτό ανοίξαμε τα σχολεία με ασφάλεια, «αλλά να μην μαζεύουμε τριάντα παιδιά σε ένα πάρτυ για να παίξουν και να διασκεδάσουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κυρία Παπαευαγγέλου, που εξήγησε ότι «Δεν πετάμε τις μάσκες, δεν εφησυχάζουμε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στο σχολικό περιβάλλον. Μάλιστα, είπε ότι τα κρούσματα σε παιδιά είναι λιγότερα το Σεπτέμβριο από ότι ήταν τον Αύγουστο, ενώ κι οι νέες μολύνσεις μειώθηκαν στους εφήβους άνω των 15 ετών, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς (33%) έχει ήδη εμβολιαστεί.
Σημαντικό παραμένει το γεγονός ότι 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται με κορονοϊό πριν αναπτύξουν συμπτώματα, χάρη στα self test.
Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η κυρία Παπαευαγγέλου χρησιμοποίησε τον όρο «σταθερή» αναφερόμενη στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με τον δείκτη θετικότητας, όπως είπε, να κυμαίνεται στο 1,1%. Η ίδια έκανε λόγο για επιβαρυμένες περιοχές όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο και για κρούσματα που καταγράφονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πρόκειται για την Καστοριά, την Καρδίτσα, τις Σέρρες και την Πιερία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι ιδιαίτερα χαμηλή και κυμαίνεται από 42% έως 55%.
Μίλησε επίσης για ιδιαίτερη επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στις πόλεις της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης και είπε ότι στην βόρεια Ελλάδα, οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, ξεπερνούν τα εξιτήρια. Όπως επανέλαβε, το 90% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, προσθέτοντας ότι η κάλυψη σε κρεβάτια ΜΕΘ στο σύνολο της επικρατείας είναι 66%, ενώ ξεπερνά το 94% στην Θεσσαλονίκη.
Στόχος όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι να πείσουμε τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, καθώς ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών στη χώρα μας παραμένει ανεμβολίαστος.
Οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν, να μεταδώσουν τον ιό, αλλά και να νοσήσουν σοβαρά, το αντίθετο συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε ένα χώρο εμβολιασμένων είναι μικρός - αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.