Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, το μέγεθος της πόλης-χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της πανδημίας. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πλέον ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται.
Αυτό το φαινόμενο υποστηρίζεται από τουλάχιστον 2 μελέτες. Η πρώτη από το περιοδικό Nature Medicine, η οποία πραγματοποίησε δεδομένα από τις επιδημίες του πρώτου κύματος στην Κίνα και την Ιταλία και η άλλη στο περιοδικό Plus 1 που αναλύει δεδομένα από την επιδημία στη Βραζιλία.
«Με απλά λόγια αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε ένα χωριό είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μία πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων» εξήγησε.
Γι΄αυτό το λόγο, συμπλήρωσε ότι βλέπουμε πιο γρήγορα την αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων σε μικρότερες πόλεις και χωριά.
Το φαινόμενο έχει μεγάλη ομοιότητα με το φαινόμενο της αδράνειας. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα όχημα που κινείται τόσο πιο δύσκολο είναι να το σταματήσουμε. Συνεπώς όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί - τόσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας - τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς.
Γι΄αυτό, ο κ. Μαγιορκίνης συνέστησε υπομονή, τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.
Αναφορικά με τη χρήση rapid test, o καθηγητής ανέφερε οτι ετοιμάζεται σχεδιασμός για χρήση τους σε νοσοκομεία από την Επιτροπή ενώ εξετάζεται και για χρήση σε σχολεία.
Το επιδημιολογικό προφίλ της Ελλάδας
Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα ανέφερε ότι οι διαγνώσεις παραμένουν 300-400 τις περισσότερες μέρες ενώ οι διασωληνωμένοι παραμένουν υψηλότεροι από τους 90 από την προηγούμενη εβδομάδα. Τέλος, οι θάνατοι υπερβαίνουν τους 5 σε αρκετές περιπτώσεις.
Η Αττική παραμένει η περιοχή με τις περισσότερες διαγνώσεις με μία σταθεροποίηση των νέων περιστατικών την τελευταία εβδομάδα. "Θα πρέπει να είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί γιατί η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ώσεις» πρόσθεσε.
Τέλος αναφορικά με τις χώρες που η επιδημία βρίσκονται σε έξαρση ανέφερε την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Τσεχία, την Ελβετία και την Αυστρία ενώ υπογράμμισε ότι αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται και στη Γερμανία που μέχρι πρότινος παρουσίαζε καλο επιδημιολογικό προφίλ.
Όσον αφορά το Ισραήλ, που μπήκε για πρώτη φορά σε δεύτερο lockdown πριν από περίπου 15-20 μέρες, φαίνεται πια να υπάρχει σημαντική ύφεση των νέων διαγνώσεων. Η θετικότητα από το 15% που υπήρχε έπεσε σε κάτω από το 8% ενώ εμείς βρισκόμαστε στο 3% και γι΄αυτό θα αναστρέψουν το lockdown σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας.