Ο όγκος και η ισχύς των ενδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί τους τελευταίους μήνες για τη χρησιμότητα της μάσκας δεν έχουν προηγούμενο σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας. «Όσον αφορά το προφίλ της μάσκας είναι εξαιρετικό» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Αν και τόνισε ότι το αίσθημα κατά της χρήσης της δεν είναι ευχάριστο πρόσθεσε πως είναι μία απαραίτητη θυσία για την προστασία της οικονομίας, των αγαπημένων μας και της Δημόσιας Υγείας.
"Η ιατρική δεν είναι δόγμα και δεν έχει στεγανά. Εξελίσσεται" κατέληξε.
Η αξία των ανθρώπινων γονιδιωμάτων για τη μελέτη του κορονοϊού.
Ο κ. Μαγιορκίνης έθεσε μία ερωτήματα που ενδιαφέρουν την επιστημονική κοινότητα και θα μπορούσαν να τις δώσουν πολύτιμες απαντήσεις για τη συμπεριφορά του ιού.
- γιατί η νόσος εκτροχιάζεται σε κάποια άτομα μικρής ηλικίας
- γιατί κάποιοι ηλικιωμένοι και κάποιες ευάλωτες ομάδες περνάνε ελαφριά τη νόσο
- γιατί κάποιοι διατηρούν περισσότερο χρόνο τα αντισώματα τους
"Αν γνωρίζαμε αυτούς τους μηχανισμούς θα μπορούσαμε να παρέμβουμε πιο στοχευμένα. Θα γνωρίζαμε πολύ καλύτερα ποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι και ποιοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το εμβόλιο»
Γι΄αυτό τόνισε ότι το διάβασμα του ανθρώπινου γονιδιώματος έρχεται στο προσκήνιο περισσότερο από ποτέ. «
«Το πρώτο ανθρώπινο γονιδίωμα το υποδεχθήκαμε το 2001 έναντι 4,2 εκατ. δολάρια. 20 χρόνια μετά το διάβασμά του κοστίζει αρκετά λιγότερο από 1000 ευρώ. Πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση βρίσκονται στο επίκεντρο του μηχανισμού της νόσου. Θεωρούμε ότι τους επόμενους μήνες έχουμε καλύτερη γνώση για το πως να αντιμετωπίσουμε τον ιό αποτελεσματικά» είπε χαρακτηριστικά.