«Ένα δεύτερο κύμα θα αποτελούσε καταστροφή για τη χώρα και δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε όλοι μας για να αποφύγουμε όχι μόνο συνολικά lockdown αλλά και τα τοπικά. Είναι στο χέρι μας να τα πετύχουμε αυτά. Μπορούμε απολύτως να αποφύγουμε το δεύτερο κύμα κορονοϊού αν αυξήσουμε τους ελέγχους στη χώρας μας, κάτι το οποίο γίνεται πλέον και θα γίνεται και με την επίδειξη πιστοποιητικών τεστ. Θα πρέπει, όμως, να γίνει πολύ σοβαρή δουλειά για να μην υπάρχουν πλαστές διαπιστώσεις ότι έκαναν τεστ».
Επίσης, τόνισε ότι για να αποφευχθεί το δεύτερο κύμα κορονοϊού πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων εκεί που χρειάζεται και να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.
Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στην ύπαρξη δεύτερου κύματος κορονοϊού σε άλλες χώρες αναφερόμενος στα παραδείγματα του Ισραήλ, της Σερβίας, της Μολδαβίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
«Δεύτερο κύμα υπάρχει σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, που μετράνε πάνω από 1000 κρούσματα την ημέρα. Εμείς μπορούμε να το αποφύγουμε γιατί δε βρισκόμαστε εκεί και έχουμε όλες τις δυνατότητες να το πετύχουμε αυτό» δήλωσε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ANT1.
Αισιοδοξία σχετικά με το πιθανό δεύτερο κύμα
Επιπλέον, στάθηκε στην σημασία χρήσης μάσκας στα ΜΜΜ, στου χώρους που συγχρωτίζεται πολύς κόσμος και σε εσωτερικούς χώρους που θα εμποδίσει σημαντικά τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού.
Ο κ. Μόσιαλος, πάντως, είναι αισιόδοξος ότι αν προσέξουμε, δε θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας.
«Δε θα αποφύγουμε την αύξηση των κρουσμάτων. Από τη στιγμή που περάσαμε το στάδιο του lockdown θα γινόταν αυτό. Η αίσθηση μου είναι ότι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι προσέχουν αρκετά και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν συνεχίσουν να προσέχουν και κάνουμε και εμείς το ίδιο, τότε δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλο δεύτερο κύμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Άνοιγμα τουρισμού
Σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού στη Μ. Βρετανία ήταν θετικός. Δεν ίσχυε το ίδιο, όμως, όταν τοποθετήθηκε για τις ΗΠΑ.
«Στη Μ. Βρετανία η κατάσταση είναι εν πολλοίς ελεγχόμενη. Αυτό ισχύει για το Λονδίνο. Έχουν κατορθώσει να ελέγξουν τις απώλειες. Εγώ δε θα ανησυχούσα τόσο για την Αγγλία. Θα ανησυχούσα περισσότερο με τις ΗΠΑ που βλέπουμε στις περισσότερες πολιτείες αύξηση των κρουσμάτων και σε αρκετές πολιτείες έχουμε αύξηση των θανάτων. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μία πανδημία στις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές ταχύτητες εκεί. Δεν πρέπει να παρθεί μία άμεση απόφαση εδώ και τώρα και θα πρέπει να δούμε αν θα καταφέρουν να ελέγξουν την πανδημία στις ΗΠΑ»