Το γεγονός ότι οι νοσήσαντες που είχαν νοσήσει μετά τον εμβολιασμό τους θα χρειαστούν νέα αναμνηστική δόση είχε εξάλλου αναφέρει και κατά την ενημέρωση της 8ης Νοεμβρίου η ίδια η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολίασμού.
Οι νέες οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό των ατόμων αυτών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όλοι είτε έκαναν πριν ή μετά την νόσηση εμβόλιο ανανέμενεται να ανακοινωθούν όπως είπε σύντομα καθώς η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις συζητήσεις της πάνω σε αυτό το θέμα.
Όπως άλλωστε είχε πει η Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωσης της 8ης Νοεμβρίου και επανέλαβε και σήμερα 15/11 «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η *χυμική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, και όχι μόνο με αυτό του κορονοϊού.
Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στην ενίσχυση αυτής της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορονοϊό».
*χυμική ανοσία (παραγωγή Β λεμφοκυττάρων που παράγουν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού)