Σαρωτικές αλλαγές στα πρόσωπα που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση εφάρμοσες ο Πρωθυπουργός. Μεταξύ των νέων επικεφαλής που επέλεξε ο Κ. Μητσοτάκης είναι και ο «καπετάνιος» του Υπουργείου Υγείας, όπου τοποθέτησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιβεβαιώνοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα.
Την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συμπληρώνουν δύο γνώριμα πρόσωπα στην Αριστοτέλους. Βασικά, μόνο γραφεία αναμένεται να αλλάξουν η κα Αγαπηδάκη και ο κος Θεμιστοκλέους, οι οποίοι παραμένουν στο Υπουργείο Υγείας αλλά αναβαθμίζονται!
Νέο πρόσωπο στο υπουργικό σχήμα της Υγείας ένας πιο παλιός γνώριμος, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που αναλαμβάνει θέση Υφυπουργού.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας μέχρι την τοποθέτηση της επικεφαλής στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, αλλά και ο μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους. Αναλαμβάνουν καθήκοντα Αναπληρώτριας Υπουργού και Υφυπουργού Υγείας, αντίστοιχα.
Της ανακοίνωσης ακολουθεί η ορκωμοσία της κυβέρνησης, την Τρίτη, για να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής, η οποία θα λάβει χώρα στις 15.00 στο Υπ. Υγείας.
Ο νέος Υπουργός Υγείας
Για τους περισσότερους, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ταυτιστεί με τη θητεία του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή Δημόσιας Τάξεως (1999-2003, 2009-2010, 2012, 2019-2021) όπως λεγόταν παλαιότερα, στο οποίο έχει βρεθεί επικεφαλής τέσσερις φορές, τις τρεις πρώτες με το ΠΑΣΟΚ. Το όνομα του συνδέθηκε, μεταξύ άλλων με την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων 17 Νοέμβρη, ΕΛΑ και Επαναστατικό Αγώνα.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποτελεί, ως επί το πλείστον λοιπόν, ερωτηματικό για χώρο τους υγείας και τα μέλη του. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς φαρμάκου, ενός τομέα με πολλά ανοικτά μέτωπα και συσσωρευμένη δυσαρέσκεια (όπως και πολλοί τομείς στην Υγεία για να είμαστε ειλικρινείς), δεν είναι εντελώς άγνωστος, χάρη στη θητεία στο Υπ. Εμπορείου.
Τη μακρινή δεκαετία του 1990, όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν στο επιτελείο του Υπ. Εμπορίου, φέρεται να επιβλήθηκε, αιφνιδιαστικά όπως αναφέρουν, καθώς ήταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, η χρήση της χαμηλότερης τιμής στην τότε ΕΟΚ, ως τιμολογιακή βάση για τα φάρμακα. Η πρακτική εγκαταλείφθηκε το 2003 μετά από την απόφαση του ΣτΕ.
Παρά τον προβληματισμό που μπορεί να συνοδεύει τα παραπάνω, οι σαφείς δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για στοχευμένες πολιτικές που θα ενισχύσουν τη δημόσια υγεία, φαίνεται να δίνει στην επιλογή Χρυσοχοΐδη έναν χαρακτήρα «ειδικής αποστολής», όπως έχει ήδη χαρακτηριστεί, παραπέμποντας περισσότερο στη θητεία του στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Η νέα Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
Τον κ. Χρυσοχοΐδη θα αναλάβουν να… ξεναγήσουν στην Αριστοτέλους οι δύο, γνώριμες στο Υπουργείο Υγείας, επιλογές του Πρωθυπουργού για τις θέσεις της Αναπληρώτριας και του Υφυπουργού Υγείας. Η κα Αγαπηδάκη, μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, έχει ένα βιογραφικό εστιασμένο στη δημόσια υγεία.
Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή.
Έχει μετεκπαιδευτεί και σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας.
Επιπλέον, έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.
Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Παραιτήθηκε από τη θέση για να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Της θέσης αυτής ακολούθησε η τοποθέτηση στη ΓΓ Δημόσιας Υγείας, που χαρακτηρίστηκε από την ανάπτυξη του Στρατηγικού Σχεδίου «Σπ. Δοξιάδης», με προληπτικά προγράμματα δημόσια υγείας.
Οι δύο νέοι Υφυπουργοί Υγείας
Μάριος Θεμιστοκλέους
Άνθρωπος της Υγείας και ο νέος Υφυπουργός. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι γνωστός για τον καίριο ρόλο του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικότερα στην ανάπτυξη και υλοποίηση του Εμβολιαστικού Προγράμματος για την αντιμετώπιση της Covid-19.
Νευροχειρουργός, έχει άλλωστε εργαστεί σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και στο Παίδων «Αγ. Σοφία», είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους έχει διατελέσει Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, αλλά και Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Υπήρξε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ-Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων).
Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Ο Δημήτριος Βαρτζόπουλος, επιστρέφει στο Υπ. Υγείας μετά από χρόνια, με βιογραφικό που ταιριάζει με το χαρτοφυλάκιο. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης. Έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι ειδικευμένος σε θέματα Νομικής Ψυχιατρικής και έχει εργαστεί ως επιστημονικός διευθυντής ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής.
Διοικητής της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Γ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, το 2009 διατέλεσε συντονιστής της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, ενώ έχει διατελέσει και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του ΚΕΣΥ.
Υπήρξε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.