Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε ότι δεν ήταν δίκαιο για νεότερους, υγιείς ανθρώπους σε πλουσιότερες χώρες να κάνουν ενέσεις πριν από ευάλωτα άτομα σε φτωχότερες πολιτείες. Είπε ότι πάνω από 39 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου δόθηκαν σε 49 πλουσιότερες πολιτείες αλλά ένα φτωχό έθνος είχε μόνο 25 δόσεις.
Μιλώντας σε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΠΟΥ τη Δευτέρα, ο Δρ Tedros είπε , "Πρέπει να είμαι ωμός: ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας - και το τίμημα αυτής της αποτυχίας θα πληρωθεί με ζωές και περιουσίες στις φτωχότερες χώρες."
Ο Δρ Tedros είπε ότι μια εγωκεντρική προσέγγιση θα ήταν αυτοκαταστροφική γιατί θα ανέβαζε τις τιμές και θα ενθάρρυνε τη συσσώρευση.
«Τελικά, αυτές οι ενέργειες θα παρατείνουν μόνο την πανδημία, τους περιορισμούς που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της και τα ανθρώπινα και οικονομικά δεινά», πρόσθεσε.
Η εμβολιαστική πρωτοβουλία COVAX προσφέρει ελπίδα
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ζήτησε απόλυτη δέσμευση για το παγκόσμιο πρόγραμμα κατανομής εμβολίων Covax, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.
«Η πρόκλησή μου σε όλα τα κράτη μέλη είναι να διασφαλίσουμε ότι μέχρι τη λήξη της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας στις 7 Απριλίου, τα εμβόλια Covid-19 θα χορηγούνται σε κάθε χώρα, ως σύμβολο ελπίδας για την υπέρβαση τόσο της πανδημίας όσο και των ανισοτήτων που βρίσκονται στην ρίζα τόσων πολλών παγκόσμιων προκλήσεων για την υγεία», δήλωσε ο Δρ Tedros.
Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 180 χώρες έχουν εγγραφεί στην πρωτοβουλία Covax, η οποία υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ και μια ομάδα διεθνών ομάδων υπεράσπισης εμβολίων. Στόχος του είναι να ενώσει τις χώρες σε ένα μπλοκ, ώστε να έχουν περισσότερη δύναμη να διαπραγματευτούν με φαρμακευτικές εταιρείες.
Ενενήντα δύο χώρες - όλες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος - θα πληρώσουν τα εμβόλια τους από ένα ταμείο χρηματοδοτούμενο από δωρητές.
«Έχουμε εξασφαλίσει δύο δισεκατομμύρια δόσεις από πέντε παραγωγούς, με επιλογές για επιπλέον δισεκατομμύριο δόσεις, και στοχεύουμε να ξεκινήσουμε τις παραδόσεις τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
ΠΗΓΗ: BBC