Με clawback και rebate να αγγίζουν το 2019 το 1,6 δισ. ευρώ, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ξεκαθαρίζει πως ο χρόνος εξαντλείται και ζητάει αμεσες ενδείξεις για μείωση της υπερφορολόγησης. Μάλιστα, το 1ο εξάμηνο αποτελεί και το ανώτατο όριο εντός του οποίου θα πρέπει να φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των δυσβάστακτων επιβαρύνσεων.
Βέβαια, οι εκκλήσεις που διατυπώθηκαν εκατέρωθεν στη χθεσινή εκδήλωση για την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αποδεικνύουν μάλλον την περιπλοκότητα του δυσμενούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Η φαρμακοβιομηχανία διεκδικεί την υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής φαρμάκου, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο και απειλούν την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες. Ο Υπουργός Υγείας από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση για συνέπεια στις υποχρεώσεις.
Τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας
Κυβέρνηση και φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα υπογράψουν τριετή μνημόνια συνεργασίας, όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας στο χαιρετισμό του. Απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση στη φαρμακοβιομηχανία για τακτοποίηση των υποχρεώσεων.
Ο υπουργός Υγείας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την δύσκολη κατάσταση που παρέλαβε στον χώρο της υγείας η κυβέρνηση, αναφερόμενος στα δυσθεώρητα ποσά των clawback. Διερωτήθηκε μάλιστα αν είναι εφικτό να αναστραφεί η κατάσταση. «Με σωστές και δομημένες ορθολογικές πολιτικές αυτό επιχειρείται», σημειώνεται.
Αναφερόμενος στο μέτρο των 120 δόσεων ανέφερε πως η κυβέρνηση θα συνεχίζει να το στηρίζει, αλλά ξεκαθάρισε πως ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη συμμετοχή στο λεγόμενο «αναπτυξιακό clawback» ή σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία έρθει στο τραπέζι είναι να έχουν όλοι τακτοποιημένες τις υποχρεώσεις τους.
«Σας παρακαλώ θερμά, να μην πρέπει να γίνουν κάποιοι παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την αποποινικοποίηση του κέρδους στη χώρα μας», συμπλήρωσε.
Χρειάζεται αναστροφή πορείας
«Το α΄ εξάμηνο του 2020 είναι το ανώτατο χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει σαφέστατη ένδειξη για τη μείωση της άμεσης και έμμεσης υπερφορολόγησης των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων στο χαιρετισμό του.
Όπως ανέφερε rebate, clawback και φορολογία έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίμαξη του 70% του μικτού κύκλου εργασιών των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.
«Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να σταματήσει αμέσως, καθώς οδηγεί υγιείς βιομηχανίες σε υπερχρέωση και υποθηκεύει το μέλλον μας», προειδοποίησε.
Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά του φαρμάκου, την αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και τον εξορθολογισμό των ασφυκτικά χαμηλών προϋπολογισμών της φαρμακευτικής δαπάνης, «που φθάνουν σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας».
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ χαρακτήρισε θετική κίνηση τη νομοθέτηση της δυνατότητας συμψηφισμού των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών R&D με το clawback, έως τα 50 εκατ. ευρώ για το 2019 και την επέκταση του μέτρου στα 100 εκατ. € για το 2020 και 2021. Βέβαια, με 1,6 δισ. ευρώ clawback και rebate, «είναι σαφές ότι το μέτρο δεν επαρκεί».
Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε και στη δοσοποίηση του clawback. «Τα ποσά που καταλογίζονται στις εταιρείες δεν μπορούν να πληρωθούν και να εισπραχθούν. Η δοσοποίηση όμως είναι ένα μέτρο βραχυπρόθεσμης χρηματοοικονομικής ανακούφισης και δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα», σημείωσε.
Η ΠΕΦ προτείνει να μπει ένα ανώτατο όριο στο clawback και ας εισαχθεί η λογική της συνυπευθυνότητας Πολιτείας και Βιομηχανίας ως προς τη συγκράτηση της δαπάνης. Παράλληλα, αναδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης Εθνικής Πολιτικής Φαρμάκου.
«Θεωρούμε λοιπόν ότι η πρόθεση της Πολιτείας να συμφωνήσουμε σε ένα τριετές πλαίσιο συνεργασίας με τη βιομηχανία, είναι θετικότατη, αρκεί το πλαίσιο αυτό να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα προβλήματα», συμπλήρωσε.
Η δυναμική του κλάδου, όμως, φαίνεται στα επενδυτικά πλάνα, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Τρύφων μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 500 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση /αυτοματοποίηση των διαδικασιών.
Το παρόν έδωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στον επενδυτικό χάρτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση μαζί με τις επιχειρήσεις, καλώς τις φαρμακευτικές εταιρίες να αναλάβουν ρόλο στην υλοποίηση του. Από την πλευρά του ο πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ο οποίος κάλεσε την νυν ηγεσία του Υπουργείου να αναζητήσει «τις ελάχιστες συναινέσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για τον χώρο του φαρμάκου γιατί είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης της χώρας».