Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση Γιατρών (ΔΗ.ΠΑ.Κ) «με το σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας (ΚΕΜ) Παίδων έρχονται αντιμέτωποι τουλάχιστον τα τελευταία 6 χρόνια γιατροί και νοσηλευτές του τμήματος αλλά και οι μικροί ασθενείς που περιμένουν στη λίστα για να χειρουργηθούν. Συγκεκριμένα η ΚΕΜ από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι και το 2011 αποτελούσε ξεχωριστό-αυτόνομο τμήμα στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, με περίπου 7 κλίνες εντατικής σε λειτουργία, που σκοπό έχουν τη μετεγχειρητική υποστήριξη των καρδιοχειρουργημένων παιδιών. Το 2011 με απόφαση του Υπουργείου Υγείας διακόπτεται η λειτουργία του τμήματος και το 2013 μετά από πολλαπλές παρεμβάσεις των εργαζομένων και των γονέων και κηδεμόνων παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια ξεκίνησε η επαναλειτουργία του, αρχικά με μία κλίνη που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τις 3».
Η ΔΗ.ΠΑ.Κ προσθέτει ότι «όλο αυτό το διάστημα, μέχρι και την έναρξη της πανδημίας, το τμήμα λειτουργούσε κάτω από σοβαρότατες ελλείψεις τόσο σε άψυχο όσο και σε έμψυχο δυναμικό , με αποτέλεσμα η ΚΕΜ να σταματήσει να λειτουργεί ως αυτόνομο οργανικό τμήμα του νοσοκομείου. Με σοβαρότατες ελλείψεις λειτουργούσαν επίσης το καρδιολογικό τμήμα και το αιμοδυναμικό, αλλά και η αίθουσα χειρουργείου ( πραγματοποιούνταν ένα χειρουργείο την εβδομάδα), με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η λίστα αναμονής και να επιβαρύνεται σημαντικά η υγεία πολλών παιδιών.
Διαβάστε επίσης : Τι συμβαίνει με το μοναδικό δημόσιο Παιδιοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα;
Παράλληλα, η Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση Γιατρών υποστηρίζει ότι «όλες οι παραπάνω εξελίξεις έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση, με δυσκολία λειτουργίας και στις δυο μονάδες, υποστελέχωσης κλινικών, εντατικοποίησης προσωπικού, που συνεχώς καλείται να «μπαλώσει» τρύπες ανάλογα με τις περιστάσεις, να αλλάζει πόστα. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μη προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, η συνεχής κινητικότητα προσωπικού δημιουργούν δυσκολίες στη διεκπεραίωση των απαραίτητων παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων. Με την κήρυξη του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε νοσοκομείο αναφοράς λόγω της πανδημίας, η διοίκηση του νοσοκομείου δέσμευσε την ΚΕΜ για χρήση Covid μονάδας και ανέστειλε πλήρως τη λειτουργία της (ακύρωσε τις προγραμματισμένες επεμβάσεις και την περίθαλψη επειγόντων περιστατικών ).
Η κυβέρνηση που συνεχώς διαφημίζει το « έργο» της για αύξηση των κλινών στις ΜΕΘ ενόψει πανδημίας , εδώ το « κατάφερε» ... με το κλείσιμο της μοναδικής δημόσιας παιδοκαρδιοχειρουργικής μονάδας!! Έτσι τα περιστατικά προωθήθηκαν στο Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο το οποίο ανέλαβε αυτό το διάστημα τη κάλυψη των έκτακτων και τακτικών παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, ενώ παραμένει θολή η μεταχείριση παιδιών ανασφάλιστων ή χωρίς ΑΜΚΑ. Η κυβέρνηση ώθησε έτσι αρκετούς γονείς να στραφούν και στον ιδιωτικό τομέα, βοηθώντας τις μεγαλοκλινικές να θησαυρίσουν.
Με τη σταδιακή επανέναρξη των χειρουργείων και κάτω από το βάρος αυτών των ελλείψεων καθίσταται αδύνατη η καθημερινή κάλυψη εφημεριών και των τριών εντατικών μονάδων (ΜΕΘ-μονάδα Covid-KEM). Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η πρόταση της διοίκησης για συνέχιση μεταφοράς προσωπικού, την ίδια στιγμή που συνεχίζει να κρατά κλειστή λόγω ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με δυναμική 6 κλινών.
Είναι ξεκάθαρο πως διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο της υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των μονάδων, της κινητικότητας του προσωπικού χωρίς να κάνουν τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις για την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών αυτών. Η διοίκηση του νοσοκομείου αποτέλεσε και αποτελεί το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης ώστε να συνεχίζει ανεμπόδιστη την πολιτική της στο χώρο της υγείας, πολιτική υποχρηματοδότησης των δημοσίων μονάδων υγείας, πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας.
Για να λειτουργήσει ένα πραγματικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο, στο ύψος των δυνατοτήτων που υπάρχουν με βάση την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, χρειάζεται η άμεση και πλήρης στελέχωση του με το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό».
Τα αιτήματα
Απαιτούμε από τον υπουργό και τις διοικήσεις της 1ης ΥΠΕ και του ΓΝ Παίδων «η Αγία Σοφία» να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε :
- ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΚΕΜ! Οι ανάγκες των παιδιών δεν μπορούν να περιμένουν
- Να αναμορφωθεί άμεσα ο τρόπος λειτουργίας της ΚΕΜ, σε ξεχωριστό αυτόνομο τμήμα, με τη προσθήκη μόνιμου συντονιστή διευθυντή εντατικολόγου, όλων των επιμελητών Β΄ που χρειάζεται για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και να εξασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.
- Να ενισχυθεί η ΚΕΜ με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα κρεβάτια εντατικής που χρειάζονται για την εκτέλεση των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων
- Να ενισχυθεί η Καρδιοχειρουργική κλινική με μόνιμους επιμελητές καρδιοχειρουργούς ώστε να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής για χειρουργείο και να αποσυμφορηθεί η λίστα
- Να τεθεί σε λειτουργία η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας δυναμικής 6 κλινών με πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.
- Να στελεχωθεί το χειρουργείο με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ώστε τόσο η καρδιοχειρουργική όσο και οι υπόλοιπες κλινικές να αυξήσουν τα χειρουργεία μικρών ασθενών για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες και να μην υπάρχει αναμονή για ένα χρόνο!
- Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επαρκής στελέχωση όλων των τμημάτων με μόνιμο προσωπικό.