Η εταιρεία έχει παράξει 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου στις ΗΠΑ αλλά ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA)δεν το εγκρίνει ακόμα για χρήση. Η υπηρεσία ακόμα εξετάζει τις δόσεις για να διασφαλίσει ότι εκπληρώνουν τα βασικά στάνταρ ασφάλειας. 50 εκατ. επιπρόσθετες δόσεις βρίσκονται σε στάδιο παραγωγής είπε ένα αξιωματούχος της κυβέρνησης
Είναι ασαφές ακόμα που θα στείλουν οι ΗΠΑ τις δόσεις της AZ και αν θα το κάνει αυτό μέσω του μηχανισμού COVAX ή απευθείας στις χώρες. Η απόφαση της διοίκησης να αποστείλει δόσεις δημοσιεύτηκε πρώτα στο Associated Press.
Αυτή η είδηση έπεται της ανακοίνωσης για αποστολή υλικών και συστατικών στην Ινδία για την κατασκευή του Covishield, μίας εκδοχής του εμβολίου της AstraZeneca από το Ινστιτούτο Serum της χώρας.
Αυτά τα υλικά είχαν ήδη περιληφθεί σε συμβόλαια που κατέχουν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, η διοίκηση αποφάσισε το σαββατοκύριακο να εκτρέψει τις εκκρεμείς παραγγελίες προμηθειών εμβολίων όπως φίλτρα στην Ινδία και να στείλει πρόσθετα φάρμακα, κιτ δοκιμής και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Η διοίκηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα στείλει απευθείας τις δόσεις AstraZeneca στην Ινδία.
Ξεπεράστηκε η διστακτικότητα των ΗΠΑ για αποστολή εμβολίων
Η παραγωγή του εμβολίου AstraZeneca από τις ΗΠΑ βρίσκεται σε αναμονή αφού ο FDA διέταξε τον κατασκευαστή συμβάσεων Emergent Biosolutions να σταματήσει να κατασκευάζει τη φαρμακευτική ουσία για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson. Τον Μάρτιο, το εργοστάσιο της Emergent's Bayview στη Βαλτιμόρη μόλυνε κατά λάθος 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου J&J αναμειγνύοντάς τα με τη φαρμακευτική ουσία για το εμβόλιο AstraZeneca.
Η AstraZeneca αναζητά μια εναλλακτική λύση για το Emergent για να βοηθήσει στην παραγωγή μελλοντικών δόσεων στις ΗΠΑ. Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στείλει έως και 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε όλο τον κόσμο έρχεται καθώς η διοίκηση προσπαθεί να αυξήσει τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της υγείας είπε ότι η διοίκηση είχε αρχικά αρνηθεί την ιδέα να στείλει οποιεσδήποτε δόσεις στο εξωτερικό - ακόμη και αν δεν είχαν εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ - επειδή αξιωματούχοι φοβόντουσαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πρόσθετα προβλήματα παραγωγής τους επόμενους μήνες που θα περιόριζαν τις προμήθειες της χώρας.
ΠΗΓΗ: Politico