Ο κ. Τσιόδρας τόνισε η «COVID-19 ήρθε για να μείνει». Eκτίμησε ότι υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες αλλά ο χειμώνας πιθανότατα θα είναι χειρότερος. «Περιμένουμε να βλέπουμε διακυμάνσεις ανάλογα με τις εποχές» είπε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στους επόμενους μήνες επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα εφόσον το επιτρέπουν οι μεταλλάξεις. «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μια ενδημική παρουσία του ιού και πιθανόν μία καινούρια μετάλλαξη».
Γι αυτό πρότεινε να επικεντρωθούμε στην προστασία των ατόμων υψηλού κινδύνου, χρησιμοποιώντας την στρατηγική test & treat (με το που βγαίνει ένας ασθενής υψηλού κινδύνου θετικός να ξεκινά αμέσως θεραπεία).
Τόνισε, μάλιστα, ότι χάρη στην υβριδική ανοσία οι θάνατοι πιθανότατα θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Υπογράμμισε επίσης, ότι το τεστινγκ θα παραμείνει μέρος της ζωής μας και για άλλα αναπνευστικά νοσήματα.
Μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια οι πληθυσμοί υψηλού κινδύνου
Σχετικά με τα προσαρμοσμένα εμβόλια κατά της Όμικρον που αναμένεται να έρθουν, ο κ. Τσιόδρας προέτρεψε τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν τώρα με τα υπάρχοντα εμβόλια.
Επίσης, πρότεινε να αξιολογηθεί ξανά η κατάσταση τον Σεπτέμβριο για τα επικαιροποιημένα εμβόλια. «Πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα για νέα εμβόλια που θα έχουν καλύτερη ανοσογονική απόκριση, θα αποτρέπουν από το να κολλήσεις, και να είναι ευρέως αποδεκτά» επισήμανε».
Σε ερώτηση που δέχτηκε για το εάν πρέπει να περιμένουμε για το επικαιροποιημένο εμβόλιο ενισχυτικής δόσης έναντι του Όμικρον 5 ανέφερε το εξής: «Δεν υπάρχει σωστή απάντηση σε αυτό. Όταν θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο έναντι της Όμικορν 5, δεν ξέρουμε τι άλλα στελέχη θα επικρατούν. Είναι καίριας σημασίας η ύπαρξη νέας γενιάς εμβολίων που θα είναι παγκόσμια».
Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι απετράπησαν σχεδόν 40.000 θάνατοι από τον εμβολιασμό με 3 δόσεις.
Αυξάνονται οι νοσηλείες αλλά όχι η πίεση στις ΜΕΘ
Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι η διασπορά των υποπαραλλαγών της Όμικρον έχει οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών σε όλες τις χώρες λόγω της Όμικρον 5. Ωστόσο, η πίεση στις ΜΕΘ παραμένει χαμηλή. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα μελέτη δείχνει πώς οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί είτε έχοντας κάνει ενισχυτική (3η) δόση είτε όχι ήταν σημαντικά προστατευμένοι από όμικρον και δέλτα. Εκτίμησε ότι αυτό πιθανότατα θα ισχύει και με την Όμικρον 5.
Σε σχέση με την υβριδική ανοσία τόνισε ότι όσο περισσότερες δόσεις έχει κάνει σε συνδυασμό με την νόσηση τόσο πιο πολύ προστατεύεσαι έναντι της σοβαρής νόσου.
Παράλληλα, επανέλαβε τη σύσταση του ECDC και του EMA για τη χρήση της 4ης δόσης COVID από τα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα υψηλού κινδύνου.