Η διακήρυξη χαιρετίζεται ως ζωτικής σημασίας για τη διεθνή κοινότητα στην κατεύθυνση της ανάληψης μεγάλων και τολμηρών δράσεων αλλά και προς την κινητοποίηση των απαραίτητων πολιτικών δεσμεύσεων και οικονομικών επενδύσεων για την επίτευξη του στόχου UHC που συμπεριλαμβάνεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030.
Ο στόχος UHC μετρά την ικανότητα των χωρών να διασφαλίζουν ότι όλοι θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη, όταν και όπου τη χρειάζονται, χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικούς αποκλεισμούς. Καλύπτει την πλήρη συνέχεια των βασικών υπηρεσιών από την προαγωγή της υγείας έως την πρόληψη, την προστασία, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την ανακουφιστική φροντίδα. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η παγκόσμια πρόοδος προς την ΑΥΕ έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό στάσιμη από το 2015, προτού σταματήσει οριστικά το 2019 λόγω της πανδημίας.
Ο επείγων χαρακτήρας της δήλωσης είναι εμφανής στα συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή. Τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι -περισσότεροι από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού- δεν καλύπτονταν πλήρως από βασικές υπηρεσίες υγείας το 2021. Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες ή αποκλεισμούς, ενώ πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ωθήθηκαν ακόμη περισσότερο στη φτώχεια απλώς και μόνο προσπαθώντας να έχουν πρόσβαση στη βασική υγειονομική περίθαλψη -μια σκληρή πραγματικότητα των διευρυνόμενων ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.
«Σε τελική ανάλυση, η καθολική υγειονομική κάλυψη είναι μια επιλογή, μια πολιτική επιλογή», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και συμπλήρωσε: «Η πολιτική δήλωση που ενέκριναν σήμερα οι χώρες είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι κάνουν αυτή την επιλογή. Αλλά η επιλογή δεν γίνεται μόνο στα χαρτιά. Γίνεται με αποφάσεις για τον προϋπολογισμό και τις πολιτικές αποφάσεις. Κυρίως, γίνεται επενδύοντας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία αποτελεί την πιο περιεκτική, δίκαιη και αποτελεσματική πορεία προς την καθολική υγειονομική κάλυψη».
Σημαντικές δεσμεύσεις σε οριακό χρονικό σημείο
Στην Πολιτική Διακήρυξη, οι αρχηγοί κρατών και οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν βασικές εθνικές δράσεις, να προβούν σε ουσιαστικές επενδύσεις, να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία και την παγκόσμια αλληλεγγύη στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο για την επιτάχυνση της προόδου προς την ΟΑΥ μέχρι το 2030, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ).
Για να είναι η υγειονομική περίθαλψη πραγματικά καθολική, απαιτείται στροφή από τα συστήματα υγείας που έχουν σχεδιαστεί γύρω από τις ασθένειες σε συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για τους ανθρώπους. Η ΠΦΥ, μια προσέγγιση για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας με επίκεντρο τις ανάγκες των ανθρώπων, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τομείς επενδύσεων για την επιτάχυνση της προόδου προς την UHC.
Οι χώρες που έχουν υιοθετήσει πολιτικές για την επίτευηξη του στόχου PHC έχουν καλύτερη δυνατότητα να οικοδομήσουν γρήγορα ισχυρότερα, πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας για να προσεγγίσουν τους πιο ευάλωτους και να επιτύχουν υψηλότερη απόδοση των επενδύσεων στην υγεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι εξασφαλίζουν ότι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτονται με βασικές υπηρεσίες υγείας και έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία τους.