Τα ευρήματα της νέας έρευνας της Alco παρουσιάστηκαν στην διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του ΙΣΑ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί 22/12. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά από όσο πρέπει γύρω από την διαχείριση της πανδημίας, συγκεκριμένα, το 43% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα έχει αυτή την άποψη, ίσως ενδεχομένως γιατί το 70% των ατόμων πιστεύει πλέον ότι θα νοσήσει σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας. Την ίδια ώρα στα ευχάριστα νέα που προκύπτουν από την έρευνα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι το 68% των ατόμων πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.
Οι λόγοι αποφυγής εμβολιασμού και ο ρόλος των κινήτρων
Στα δυσάρεστα που προκύπτουν από την έρευνα αυτή συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί ακόμα. Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε η Alco, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 63%, δηλαδή οι 6 στους 10 δεν επιθυμούν να κάνουν εμβόλιο. Στη ερώτηση γιατί δεν θέλουν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό οι περισσότεροι απαντούν γιατί τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά ή γιατί προτιμούν να κολλήσουν και να νοσήσουν καθώς πιστεύουν ότι η φυσική νόσηση αποτελεί ασπίδα προστασίας. Ένα μικρότερο ποσοστό της τάξεως του 22% δεν εμβολιάζεται γιατί φοβάται τις παρενέργειες ενώ ένα 3% είναι κατά όλων των εμβολίων γενικά.
Από την άλλη, τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να παρακινήσει τον κόσμο που δεν θέλει να εμβολιαστεί ώστε να αλλάξει γνώμη. Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να τους ωθήσει να προχωρήσουν σε εμβολιασμό 7 στους 10 απαντούν «τίποτα» ενώ μόνο ένα 10% δήλωσε ότι θα το έκανε μετά από σύσταση του γιατρού.
Ο ρόλος του ΕΣΥ και οι «καλοί» και «κακοί» πρωταγωνιστές της πανδημίας
Όσον αφορά στον ρόλο του ΕΣΥ το 42% απάντησε ότι ανταποκρίνεται καλά στην πανδημία ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι πρόσωπα που ο κόσμος δεν βλέπει με «κακό μάτι» με την συντριπτική πλειοψηφία (95%) να δείχνει ότι εμπιστεύεται τη γνώμη τους.
Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση, η εκκλησία και η αντιπολίτευση δεν έχουν την ίδια θέση στο νου των πολιτών καθώς φαίνεται ότι υπάρχει «ρηγμάτωση» στην εμπιστοσύνη του κόσμου. Μόνο η Επιτροπή των Ειδικών δείχνει να έχει την εικόνα του λιγότερου «κακού». Η κυβέρνηση συγκεντρώνει μόνο ένα 44% της εμπιστοσύνης του κόσμου, η εκκλησία ένα 47%.
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της έρευνας το Πατούλης δήλωσε ότι «Όλοι έχουν δικαίωμα στην αυτοκτονία» σχολιάζοντας την στάση των ανεμβολίαστων ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό σε επόμενη έρευνα να μάθουμε γιατί έχουν εμπιστοσύνη στο φάρμακο και όχι στο εμβόλιο, καθώς όπως υποστήριξε ο ίδιος είναι αρκετοί οι ανεμβολίαστοι που θεωρούν ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι πιο αποτελεσματική. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι πιστεύουν για τα φάρμακα » δήλωσε. Σχολιάζοντας την κατάσταση στο ΕΣΥ έκανε μια δυσοίωνη πρόβλεψη τονίζοντας ότι θα χαθεί ακόμα περισσότερος κόσμος γιατί το «υγειονομικό σύστημα έχει κουραστεί». Παρόλα αυτά δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να καθυστερεί να ζητά ιατρική περίθαλψη και ότι δεν πρέπει να περιμένει 4 και 5 μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων για να πάει στο νοσοκομείο. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ δήλωσε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί η κατ οίκον νοσηλεία .
Πατούλης: Τυχόν νέα μέτρα μπορεί να βοηθήσουν τους εμβολιασμένους, δεν προσέχουν όσο πρέπει
Τέλος, ερωτηθείς για να νέα μέτρα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ληφθούν ο κ. Πατούλης είπε ότι «Ειμαι άνθρωπος της πρόληψης. Ενδεχομένως κάποια μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην Όμικρον με βάση την εμπειρία που έχουμε» εξηγώντας ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα βοηθήσουν και τους εμβολιασμένους οι οποίοι δεν προσέχουν τόσο όσο θα έπρεπε επειδή νιώθουν περισσότερο προστατευμένοι. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αυτά που ζούμε είναι «αδιανόητα» αλλά είναι απόρροια της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι λογικό να υπάρχει μεγάλη η κόπωση των πληθυσμών. Παρόλα αυτά όπως είπε πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. «H παρακολούθηση του ασθενούς ήδη από το πρώτο στάδιο της λοίμωξης είναι απαραίτητη για όλους» είπε αναφέροντας ότι η είναι απαραίτητη η συμβολή των γιατρών τόσο της Πρωτοβάθμιας φροντίδας όσο των γιατρών του ΙΣΑ οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν τον κόσμο αυτή την κατεύθυνση. Ο κ Πατούλης αναφέρθηκε και στους 500 εθελοντές γιατρούς του ΙΣΑ που συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ανασφάλιστους πολίτες τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό για όλους να έχουν την απαιτούμενη καθοδήγηση ήδη από τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού»
«Φάκελος» ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Τέλος, ερωτηθείς για τους υγειονομικούς που δεν προχωρούν σε εμβολιασμό και είναι σε αναστολή αν και κατά πόσο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ο ίδιος απάντησε ότι θα μπρούσαν να απασχοληθούν μόνο σε θέσεις που δεν έρχονται σε επαφή με κόσμο.